Macron šokirao Netanyahua: Priznavanje Palestine više nije tabu za Francusku, dugujemo im to

Priznavanje palestinske države više nije tabu za Francusku, rekao je u petak predsjednik Emmanuel Macron, sugerirajući da bi Pariz mogao donijeti odluku ako se napori za rješenje pitanja dvije države zaustave zbog protivljenja Izraela.

Jednostrano francusko priznanje malo bi učinilo da se situacija na terenu promijeni bez istinskih pregovora, ali bi imala simboličku i diplomatsku težinu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je protivljenje palestinskom suverenitetu, rekavši da neće dovesti u pitanje potpunu izraelsku sigurnosnu kontrolu zapadno od Jordana i da je to u suprotnosti s palestinskom državom.

Francuski zastupnici glasali su 2014. godine kako bi pozvali svoju vladu da prizna Palestinu, što je simboličan potez koji je imao mali utjecaj na diplomatski stav Francuske.

Macronovi komentari bili su prvi put da je jedan francuski lider iznio takvu sugestiju i ukazao na daljnje nestrpljenje među zapadnim liderima jer rastu žrtve u Gazi od izraelske odmazde nakon napada palestinske islamističke militantne grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a odvedeno 253 taoca, prema izraelskim izvještajima.

“Naši partneri u regionu, posebno Jordan, rade na tome, mi radimo na tome sa njima. Spremni smo da doprinesemo tome, u Evropi i u Vijeću sigurnosti. Priznavanje palestinske države nije tabu za Francusku”, rekao je Macron zajedno sa jordanskim kraljem Abdulahom II u Parizu.

“Dugujemo to Palestincima, čije su aspiracije predugo gažene. Dugujemo to Izraelcima koji su proživjeli najveći antisemitski masakr našeg stoljeća. Dugujemo to regionu koji žudi da pobjegne od promotera haosa i onih koji siju osvetu”, rekao je.

Macronovi komentari vjerovatno imaju za cilj povećanje pritiska na Izrael i premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelska masovna zračna i kopnena ofanziva na malu, gusto naseljenu Gazu ubila je više od 28.000 Palestinaca, sravnila naseljena područja i većinu od 2,3 miliona ljudi ostavila bez krova nad glavom.

Izvor: Klix.ba

Related posts