Ličnost u fokusu: Sanela Ćenanović

Mnogi od nas bi se pokrili po glavi i crknuli od plača da smo na fb doživjeli sve ono što je Sanela Ćenanović doživjela u prvim satima nakon njenog imenovanja za ministricu obrazovanja.

Znači jeste, istina je, sa završenim Ekonomskim fakultetom i radnim iskustvom kakvog je imala, daleko je ispod očekivanih kompetencija za mjesto ministra, kao u ostalom i 90 posto svih ostalih ministara u našoj državi, ne samo u kantonu.

Mladima treba dati šansu, trebaju mladi voditi ovu državu – sve su to naše parole koje važe do jednog trenutka, kada zaista nekoga mladog i neiskusnog postave na odgovorno mjesto.

Onda nastane gruba šega i prozivke čiji smo svjedoci a i saučesnici.

Ako će joj bar malo biti lakše, i ako ćemo biti pošteni i prema samima sebi, onda moramo zabilježiti i ovo.

Nova ministrica obrazovanja je prvog dana otišla da vidi stanje u Osnovnoj školi Cazin 1. upravo u onoj, možda i najgoroj u državi školi, koja je zimus bila na svim medijima kao “horor film” priča.

Odličan prvi potez.

Ministrica je kazala da očekuje da izgradnja OŠ Cazin I krene odmah početkom građevinske sezone te se interesovala za problem grijanja jer je još zima i hladno.

PS Kada je rekonstruirana Vlada USK u nedjelju, te su svi govorili razne stvari i iznosili oprečna mišljenja, službenici OSCE-a koji redovno prate skupštinu skrenuli su nam pažnju na jednu, njima jako značajnu, stvar u ovoj rekonstrukciji. “Dvije žene” – rekli su nam zadovoljno, što je njima a možda bi i nama trebalo biti naročito važno, jer prošli saziv Vlade nije imao ni jednu ženu, pa ni ostalih 4-5 i ko zna koliko je bilo Vlada, nisu se baš pretrgli, ama baš nikad, da vode računa o zastupljenosti žena. S obzirom da predlagači nove Vlade nisu ovu stvar ni spomenuli, zaključak je da je i to što sada imamo 2 žene od 10 članova Vlade ispalo, onako, usput, slučajno.

Related posts