Kuvajćani bi više ulagali u BiH, ali potreban jednostavniji poslovni ambijent

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (Fipa) Gordan Milinić razgovarao je sa kuvajtskim investitorima i predstavnicima firme “Al dar nešnel ril estejt”, koji su pokazali interesovanje za infastrukturne projekte poput izgradnje auto-puta, brzih cesta, željeznica i aerodroma.

Tokom susreta bilo je riječi i o projektima proizvodnje hrane, izgradnje hotela, spa centara, kao i o iskustvu Kuvajćana u poslovanju u BiH, saopšteno je iz Fipe.

Kuvajtski investitori koji posluju u BiH ističu da bi investitori iz Kuvajta više ulagali u BiH ukoliko bi poslovni ambijent bio povoljniji i jednostavniji, a govorili su i o poteškoćama koje su imali, počevši od osnivanja kompanije do realizacije projekta.

Oni navode da su te prepreke prevaziđene, ali da investitori idu tamo gdje je jednostavnije poslovati.

Milinić je informisao goste da svi nivoi vlasti rade na unapređenju poslovnog ambijenta, što je imperativ na putu ka EU i bez čega BiH ne može da ostvari značajniji ekonomski rast.

On kaže da Fipa radi na predlaganju mjera za unapređenje poslovnog ambijenta i da je u 2016. godini predložila 41 mjeru za poboljšanje poslovnog okruženja sa ciljem da BiH učini konkurentnijom investicionom destinacijom.

Milinić je ukazao na činjenicu da je istraživanje, koje je sproveo Savjet stranih investitora, pokazalo da 80 odsto stranih investitora u BiH nastavlja sa investicijama, što dodatno ohrabruje da bude nastavljeno provođenje potrebnih reformi kako bi broj stranih investitora bio mnogo veći.

Related posts