Kruščica – Ovo blago žele uništiti izgradnjom hidrocentrale

Nekoliko stotina mještana Mjesne zajednice Krušćica u općini Vitez blokiralo je put mašinama koje su na rijeci Krušćici trebale započeti radove na izgradnji dvije mini hidroelektrane, i opet će to uraditi, jer kako kažu vrijedi ono što rade.

Ovo nije prvi protest mještana Krušćice zbog izgradnje mini hidroelektrana na biseru turizma na ovom području koje svake godine zbog svoje netaknute prirode privuče veliki broj turista.

Štete koje mogu nastati izgradnjom mini hidroelektrana su neprocjenjive za mještane jer je rijeka Krušćica generator razvijanja turizma, a uništavanjem čitavog ambijenta izgubit će se prilika za razvoj turizma.

Mještani upozoravaju da područje Kruščice, osim što je označeno kao turistički potencijal, godinama služi i kao izletište stanovnicima Viteza, a odlikuje ga čista i pitka voda.

O kakvom se prirodnom blagu radi pogledajte u videu .

U isto vrijeme policija provjerava informacije da su specijalci povrijedili demonstrante I to većinom žene koje su uklonili sa puta gdje su protestirali protiv izgradnje hidrocentrala.

Istovremeno, Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine najavljuje da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava. I ombudsmani u BiH po službnoj dužnosti pokrenuli su istragu.

Related posts