Krajiške lingvističke doskočice: “Dite, eto me Iscazina obatalitim kotačem, a ti me čekaj Ukrupoj”

Na društvenoj mreži Facebook postoje stranice i grupe o svemu i svačemu. Na nekima od njih možete naći/pročitati zanimljive književne citate, saznati koji su najnoviji filmovi, na pojedinima tražiti djevojku/momka kojeg ste vidjeli u gradu, a niste joj/mu se usudili prići, pa čak i posao.

Tako se 19-godišnji Elvedin Hasanagić iz Bosanske Otoke sjetio napraviti i stranicu Krajiške lingvističke doskočice smatrajući da će mnogima od nas biti interesantna.

 

Elvedin je student prve godine Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, a svoj interes za jezik, posebno neke zastarjele riječi i izraze, koje su i danas aktuelne, odlučio je pokazati na ovaj način.

Ideja za stranicu Krajiške lingvističke doskočice javila se u cilju zabave, ali i da onima koji nisu Krajišnici na neki zabavan način pokušam objasniti naše lingvističke doskočice. Također, htio sam da u Krajini postoji neka stranica ovakvog karaktera, tj. za zabavu, ali ipak i poučna, istakao je Elvedin za Cazin.NET.

Stranica je relativno nova, ali iz dana u dan broj onih koji ju prate je sve veći.

Njen cilj je, kako ističe osnivač, na šaljiv način pojasniti neke za Krajinu specifične riječi i izraze, kao “dite”, “hudnjak”, “obataliti”, “viđaj”.

Stranica je odličan način da od zaborava sačuvamo i ovo bogatstvo našeg jezika, ali i da se usput nasmijemo.

“Dite, eto me Iscazina obatalitim kotačem, a ti me čekaj Ukrupoj” i još puno toga na Krajiške lingvističke doskočice!

Related posts