Kraj ere Netanyahua: Lapid oformio novu vladu

Stranka Yesh Atid (Ima budućnosti), čelnika Yaira Lapida, uspjela je uz pomoć male arapske stranke Ra'am sastaviti koalicijsku vladu kratko prije isteka roka, te će Izrael nakon dugih pregovora dobiti novu vladu koja će okončati dugogodišnju vladavinu dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua.

Čelni čovjek Ra'ama, Mansur Abas, potpisao je dokument koji omogućava čelniku Yesh Atida, Yairu Lapidu, da izvijesti predsjednika Reuvena Rivlina da je uspio sastaviti vladu nakon sporazuma koje smo postigli”, rekao je Lapidov glasnogovornik, navodeći da je sporazum postignut kratko prije isteka roka za formiranje vlade, čime se okončava era dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua.

– Mansur Abas i Yair Lapid potpisali su koalicijski sporazum o formiranju vlade jedinstva”, kazao je glasnogovornik, objavljujući da su uspješno privedeni kraju pregovori vođeni posljednjih sedmica između različitih stranaka.

Do formiranja vlade dolazi dva mjeseca nakon izraelskih izbora i nakon brojnih iznimnih napora da se skupa povežu stranke koje dolaze s različitih krajeva političkog spektra.

Sporazum je postignut kratko prije isteka roka od 28 dana koji je Lapid dobio za formiranje vladajuće većine.

Nova vlada trebala bi prisegnuti 14. juna.

Formiranje nove vlade okončat će višegodišnju eru vladavine dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua.

Lapid, koji je do sada bio oporbeni čelnik, trebao je potporu jednostavne većine od ukupno 120 zastupnika u Izraelskom parlamentu Knessetu.

Njegova koalicija uključit će i ekstremno desnu stranku Yamina, navode lokalni mediji.

Sedam malih stranaka ujedinilo se pod Lapidovom Yesh Atid (Ima budućnosti), a ujedinila ih je zajednička želja da svrgnu Netanyahua, kojemu se trenutno sudi zbog korupcije.

Čelnik Yamine Naftali Bennett i Lapid složili su se da se rotiraju na dužnosti premijera, pa će premijer prve dvije godine biti Bennet, a potom će ga na tom mjestu zamijeniti Lapid, navode medijska izvješća.

Lapid će do tada obavljati dužnost ministra vanjskih poslova.

Njegova stranka spada u politički centar i bila je druga najjača snaga na izborima u ožujku, nakon Netanyahuove desne, konzervativne stranke Likuda.

Lapid je u politiku ušao nakon karijere televizijskog voditelja te je bio ministar financija u prethodnoj Netanyahuovoj vladi.

Netanyahu je vodio zemlju od 2009. , a bio je premijer i u razdoblju 1996-1999. te je najdugovječniji čelnik izraelske vlade.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts