Korporacija iz Wolfsburga traži partnere u našoj zemlji: Volkswagen treba bh. proizvođače dijelova

Za najvećeg evropskog proizvođača automobila dijelove bi moglo proizvoditi 15 preduzeća iz naše zemlje, ali je potrebno da ispune određene kriterije.

Autoindustrija u Bosni i Hercegovini ima višedecenijsku tradiciju i u našoj domovini uvijek su se proizvodili određeni dijelovi za automobile ili se vršila montaža cjelokupnih vozila. Značajan dio firmi iz BiH koje su radile za automobilsku industriju tradicionalno je imao saradnju s njemačkim Volkswagenom. Najveći evropski proizvođač automobila želi proširiti saradnju sa kompanijama i u tu svrhu, prije nekoliko dana, potpisao je ugovore o proizvodnji dijelova.

Analiza poslovanja

Sekretar Udruženja metalne i elektroindustrije u Privrednoj komori Federacije BiH Almin Mališević izjavio je za Faktor da je Vlada Federacije BiH oformila tim ljudi posredstvom kojeg se vrši komunikacija s njemačkom kompanijom.

– Firme su popunile formulare kako bi se vidjelo čime raspolažu u smislu broja radnika, mašinskog parka i infrastrukture. Svi dokumenti dostavljeni su stručnjaku koji je predstavnik Vlade Republike Njemačke. On je analizirao te informacije i sada obilazi svaku firmu pojedinačno – rekao je Mališević.

Njemački predstavnik prvo je obišao firme s najboljim kapacitetima, poput Bekto Precise iz Goražda, Pobjede iz Tešnja i Saraj-Komerca iz Gornjeg Vakufa. Prije nekoliko dana, predstavnici svih firmi zajedno sa timovima oformljenim ispred Federacije BiH i Republike Srpske, posjetili su sjedište Volkswagena u Wolfsburgu. Ukupno, radi se o 15 firmi koje bi mogle ostvariti saradnju sa VW-om, devet iz RS-a i šest iz FBiH.

Iz RS-a u uži izbor ušle su firme: Kosmos, Novi Jelšingrad, Vis i Elas, S.E.P i Orao Bijeljina, Sim Technik iz Kotor Varoša, T.P.E iz Laktaša i Mreža network iz Dervente.

Postignuti dogovori

Jedna od firmi koja je tokom prethodnih dana potpisala ugovor sa njemačkim proizvođačem je Saraj-Komerc. Direktor razvoja i tehnologije u Saraj-Komercu Nermin Mustafica izjavio je za Faktor da su s Volkswagenom potpisali ugovor na pet godina.

– Naravno, sve zavisi od kvaliteta naše proizvodnje i od toga da li će biti dodatnih zahtjeva sa njihove strane. Za VW proizvodimo fiksne cijevi za hladnjake automobila. Sljedeće godine planiramo ovoj kompaniji predstaviti još neke naše potencijale kako bi proširili saradnju – rekao je Mustafica.

Predstavnici njemačke kompanije su posjetili Saraj-Komerc, gdje su pregledali proizvodnju i izvršili analizu poslovanja. Nakon te procedure, firma je dobila potvrdu da ispunjava sve uvjete koje Volkswagen zahtijeva. Iste posjete narednih mjeseci njemački predstavnici obavit će i u drugim kompanijama širom BiH.

(A. Šečunović/Faktor.ba, Foto: EPA)

Related posts