Evropska komisija traži od BiH da se omoguće lokalni izbori u Mostaru

Evropska komisija pozvala je u svom godišnjem izvješću o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Bosnu i Hercegovinu da što prije provede odluku Ustavnog suda, kako bi se izbori mogli provesti u Mostaru, gdje nisu održani od 2008. godine.

“Unatoč obnovljenim naporima, dogovor o provedbi odluke Ustavnog suda iz 2010. još nije postignut i nakon osam godina građani Mostara i dalje ne mogu konzumirati svoja demokratska prava. Odluka Ustavnog suda treba se provesti kao prioritet”, kaže se u izvješću o napretku Bosne i Hercegovine, koje je u srijedu objavila Evropska komisija.

U izvješću se navodi da je ustav BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljuskim pravima, jer presuda u predmetu Sejdić-Finci još nije provedena kao ni više odluka Ustavnog suda.

Komisija planira sljedeći mjeseci dostaviti BiH opsežni upitnik od preko tri hiljade pitanja. Na temelju odgovora na ta pitanja, ali i iz drugih izvora, Komisija će izraditi mišljenje u kojem će odlučiti hoće li dati preporuku za dodjelu kandidatskog statusa. Sve prijedloge i preporuke Evropske komisije u pitanjima proširenja zemlje članice moraju potvrditi jednoglasno.

Related posts