Kolinda odgovorila Majkama Srebrenice: Nikad sebe nisam doživljavala “‘kraljicom Balkana”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je Majkama Srebrenice na otvoreno pismo u kojem su izrazile razočarenje zbog njenih izjava o BiH. Kolinda je kazala kako njihovo pismo nije stiglo do nje, ali da ga je pročitala u medijima. Zahvalila im se na iskreno iznesenim osjećajima i mislima.

U pismu ih je podsjetila koliko poštuje njihovu žrtvu i nastojanje da promovišu istinu o genocidu u Srebrenici, podsjetivši kako je bila na komemoraciji prije dvije godine.

“Moje poštovanje izraženo vam i vašim nevino stradalim bližnjima, ujedno je i poštovanje predsjednice Republike Hrvatske koje sam izrazila u ime svoje države i svog hrvatskog naroda. Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj namjeri, smatrale i oslovljavale ‘kraljicom Balkana’, dužna sam odmah istaknuti kako se nikada nisam takvom doživljavlaa, nego sam samo i jedino predsjednica Republike Hrvatske”, napisala je Kolinda.

Istakla je kako joj je prva dužnost štiti državne interese Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, ali da joj je dužnost graditi mir i odnos saradnje i prijateljstva sa svim državama, prije svega susjednim.

“Nema zemlje s kojom je ptorebnije izgrađivati takve odnose od BiH. Možda nema države u svijetu koje su upućenije jedna na drugu: historijski, ekonomski, saobraćajno, kulturno, kao naše dvije države. Osim toga, država BiH je i domovina i hrvatskog naroda. Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam obavezana i svojom dužnošću i osjećajima, ali i slovom Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, dio je želje za dobrobit svih naroda i građana BiH, bez obzira na vjeru i naciju”, kazala je.

Podvukla je kako BiH nije i neće imati većeg zagovornika svog evropskog puta od Republike Hrvatske, te istakla svoje iskreno poštovanje prema islamu.

“Ako sam upozoravala na opasnost od ekstremizma koji jest ili bi mogao bifi nadahnut iskrivljenim tumačenjima vjere koju doživljavam kao vjeru mira i ljubavi prema bližnjem, nikada nisam spominjala islam, Bošnjake ili BiH kao one koji bi mogli biti njegovim izvorima ili poticateljima. Stoga ne smatram da su moje riječi mogle potaknuti niti su potaknule bilo kakav i bilo koji incident koji se mogao dogoditi u odnosu na pripadnike islamske vjere. Svaki iskaz netrpeljivosti ili čin mržnje prema bilo kome, od koga god dolazio, osuđujem”, napisala je.

U pismu dalje navodi kako BiH i njene građane ne doživljava kao prijetnju Hrvatskoj, te da joj je potpuno neprihvatljivo da se njeno političko djelovanje na bilo koji način upoređuje s izjavama koje su dolazile iz Srbije u periodu koji je prethodio agresiji na BiH.

“Uvjerena sam da dijelite moje mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća prijetnja miru u svijetu i zajedničkim civilizacijskim vrijednostima te nam je zajednička dužnost sprječavati sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti”, kazala je Kolinda.

Na kraju se zahvalila na njihovom pozivu da dođe u posjetu BiH, te da će joj biti drago ako se ponovo susretne s njima.

Related posts