Koliko roditelji trebaju izdvojiti za opremanje školarca?

Već od polovine augusta na ulicama Sarajeva se mogu vidjeti prodavači polovnih udžbenika i roditelji koji sa spiskovima u rukama prebiru po naslaganim knjigama.

Iz Ministarstva za obrazovanje preporučuju da se sačeka da svaki od predmetnih nastavnika predloži koji je najbolji udžbenik za njegov predmet

Iako puno prije samog početka škole, roditelji su nastojali pronaći udžbenike za svoje školarce, ujagmiti one očuvanije i dobiti ih po jeftinijim cijenama.

Početak školske godine veliki je udar na kućni budžet svakog roditelja, a naročito roditelja koji imaju dva pa čak i više školaraca.

Majka četvero djece Lejla Hadžibajrić-Kadušić, od čega troje školaraca, kaže kako se za školu pripremaju i prije samog početka.

Oprema za tri školarca

– Kupili smo pribor i sveske za troje djece, jedno je prvi razred, drugo šesti a treće sedmi razred. Mlađa sestra je knjige naslijedila od starijeg brata, dok bratu kupujemo nove udžbenike. Samo pribor i sveske sa ruksacima koštali su nas 300 KM. Polovne knjige platimo oko 60 maraka, otprilike svaka knjiga po pet maraka. Nove dođu više od 100 KM za jedno dijete – kaže Hadžibajrić-Kadušić.

Ova majka ističe da su to troškovi samo za početak školske godine.

– Još u toku godine nastavnici zahtijevaju da se kupi dodatni pribor, hamer papir, ploče i drugi pribor za tehničko, oprema za Tjelesno-zdravstveni odgoj, pa tek odlasci u muzeje, izleti. Uvijek treba nešto dokupiti – zaključuje Hadžibajrić-Kadušić.

Roditelji ističu da pored tih troškova djeca u nekim školama uplaćuju za biblioteku, za mantile, školsku uniformu, djeci moraju dati i za užinu, a gdje je tek odjeća.

– Novu knjigu za Engleski jezik plaćali smo 17,50 KM, radni list 11,50. Nažalost i kada dobijemo knjige od nekog iz ranijih generacije uglavnom se desi da nam one ne odgovaraju. Njih prodamo, pa kupimo one koje nama trebaju – ističe jedna majka.

Još jedna majka tri školarca kaže kako tokom godine odvoji nešto novca sa strane kako bi pred početak školske godine kupila sve što je neophodno za školu.

Sreća je, kaže, pa se uvijek nađu neki prijatelji koji im poklone knjige od svoje djece, dok su ove godine za sina koji pohađa sedmi razred knjige morali kupiti.

– Kupili smo nove knjige u knjižari i to nas je koštalo 230 KM. Dok smo za ostalu opremu, nove ruksake, pernice, sveske, olovke, bojice i sve ono što jednom, a u našem slučaju za tri školarca, treba, izdvojili 500 KM – kaže majka dodajući da je početak školske godine veliki udar na kućni budžet.

Ipak majka ističe da je zadovoljstvo vidjeti sreću na licu svog djeteta koje će kao i njegovi drugari imati lijepu opremu za školu, ali pita se šta će biti sa onom djecom čiji roditelji to sebi ne mogu priuštiti.

Lamija Husić iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS preporučuje da se sačeka da svaki od predmetnih nastavnika predloži koji je najbolji udžbenik za njegov predmet, te da tek nakon toga roditelji kupuju udžbenike.

Sačekati instrukcije nastavnika

– Federalno ministarstvo je preko ljeta pripremilo spisak preporučenih udžbenika, radnih udžbenika i listova za ovu školsku godinu. Mi smo taj spisak proslijedili školama i roditelji već dugo znaju koji su to udžbenici odobreni. Nema smetnje da su roditelji i ranije kupili udžbenike, samo je važno da su na spisku odobrenih. Ukoliko nastavnik preporuči drugi udžbenik, dijete ipak može koristiti onaj koji je kupio a koji je na spisku odobrenih – ističu iz ministarstva.

Husić napominje da su školama i nastavnicima skrenuli pažnju i na težinu školskih ruksaka.

– Naveli smo da se od učenika ne traži da kupuju sveske velikog formata sa tvrdim koricama zbog težine školskih torbi. Nepotrebno je, također, kupovati teške torbe i školske ruksake koji i sami znaju težiti nekoliko kilograma – upozorava Husić.

Related posts