Koliko eura u gotovini moraju imati građani koji ulaze u RH?

Od danas su pojačane kontrole na graničnim prelazima sa EU. Sistemskom pregledu putnika pristupilo se zbog izmjena Zakona o Šengenu. Strožije kontrole mogle bi značiti i duže zadržavane na granicama te stvaranje gužvi.

Sead Jusić, prevoznik iz Travnika, sinoć je sa kamionom punim mesa krenu iz Poljske. Jutros je stigao u Bosnu i Hercegovinu. Prelazak granica bio je, kaže, uobičajen.

“Dobro je bilo, bez problema. Nije bilo gužve ni na hrvatskoj strani ni ovdje. Kako kažu, kao kontrole neke, jesu. Otvarali su auto tu, gledali šta vozim od robe i to sve. (Jesu li kontrole trajale duže nego uobičajeno?) Pa nije, jutros u Mađarskoj, na Udvaru, nije bilo problema nikakvih, ni ovdje nema uopšte zastoja”, kaže Sead Jusić, prevoznik iz Travnika.

Pooštrene kontrole se prvenstveno odnose na građane iz zemalja tzv. trećeg svijeta. Ovo je pokušaj
sprječavanja ulaska u EU osoba sa namjerom da počine krivično djelo ili djelo koje bi se smatralo terorističkim aktom.

Od danas su strožije kontrole i za državljane članica EU. Na hrvatskoj granici se pregledaju podaci iz
Nacionalne baze MUP Republike Hrvatske i Interpolove baze. Međutim, Zvonimir iz Zagreba kaže da je jutros granicu prešao za 15 minuta.

“Bilo je pet auta ispred nas. Čekali smo tih pet auta 15 minuta. (Jeste li primjetili da su veće gužve ili je kao inače?) Ja idem često na ovaj prelaz danas je manja gužva, obično idem u podnevnim satima petkom pa je tad veća gužva. A danas je tako, ako bude sve finkcionisalo kako treba neće biti problema”, otkriva Zvonimir iz Zagreba.

Novih pravila za pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine nema. Kontrolu putnika nastavljaju po ustaljenoj proceduri.

“Nastavlja se sa istim radom nema nikakvih promjena. To je redovna kontrola na prvoj liniji provjera, vrše se granične provjere, a ako postoji neka sumnja onda se vrši i druga linija provjera na graničnom prelazu”, objašnjava Aleksandar Kosmajac, šef smjene na Graničnom prelazu Gradiška.

Građani BiH koji ulaze u EU na granici moraju, posjedovati validan pasoš koji ne ističe najmanje tri
mjeseca od datuma povratka, prijaviti gdje tačno idu i kojim povodom, te 70 eura po danu planiranog boravka, odnosno 30 eura ukoliko imaju obezbijeđen smještaj.

/N1

Related posts