Ko je sve nosio kapitensku traku Zmajeva: Od Baždarevića do Džeke

Mnogo je igrača od 1993. do danas odjenulo dres nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Poveći je broj i onih koji su makar nekad imali čast ponijeti kapitensku traku oko ruke, na što su utjecale razne okolnosti.

Tako je primjerice nedavno u SAD-u, kao i na turneji u Japanu traku nosio Haris Medunjanin, za koga se ne može kazati da je kapiten bh. tima.

A, onih “pravih” kapitena, od početka do danas bilo je ukupno devet.

Važna napomena je da je još 1993. na prvoj nezvaničnoj utakmici traku nosio Blaž Slišković. Kapiten na prvoj zvaničnoj utakmici u Tirani 1995. bio je Muhamed Konjić. Traku na prvoj utakmici na tlu Bosne i Hercegovine 1996, također protiv Albanije u Zenici nosio je Meho Kodro.

Kapiten na prvoj kvalifikacionoj utakmici bh. tima u Kalamati, također 1996, bio je Mehmed Baždarević. Za Mešu se može kazati da je on ustvari prvi “pravi“ kapiten bh. tima. Po njegovom odlasku iz reprezentacije kapiten je postao Meho Kodro.

Nakon što je i on rekao “zbogom“, traka je završila na ruci Muhameda Konjića. Nakon Konjića, traka je izvjesno vrijeme bila i vlasništvo Elvira Bolića. Od 2001. kapiten reprezentacije bio je Mirsad Hibić, a nakon negovog odlaska 2003, pa tokom naredne četiri godine i Sergej Barbarez.

Po okončanju Barbarezove reprezentativne karijere odlukom Fuada Muzurovića kapiten je postao Zvjezdan Misimović. Nakon ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj, Meho Kodro odlučuje traku povjeriti Emiru Spahiću, koji je u rezultatskom smislu najuspješniji bh. kapiten. Spahić je jedini kapiten Bosne i Hercegovine na velikim takmičenjima.

Nakon što je po okončanju Svjetskog prvenstva prije četiri godine objelodanio odluku o svom povlačenju, Safet Sušić je odlučio da novi kapiten postane Edin Džeko. Dijamant je i danas kapiten bh. reprezentacije. Vrijedno spomena je i da su kapiteni na pojedinim utakmicama bili i Vlatko Glavaš (Brazil), Hasan Salihamidžić (Luksemburg), Asmir Begović (Izrael) i Zlatan Bajramović (Grčka).

fokus.ba

Related posts