Kinesko selo koje živi u pećini

Visoko u maglovitim brdima jugozapadne Kine, oko sat vremena pješačenja od bilo kojeg puta, mukanje krava odzvanja Zongdong selom.

Nekih 18 porodica živi u ovom selu smještenom u prirodnoj pećini i predstavlja jedno od posljednjih sela ovog tipa. Iako ima sve pogodnosti modernog vremena, uključujući i struju, njihov jedini pristup vanjskom svijetu predstavlja pješačka staza koja vodi kroz nezgodan planinski teren. Sada jedna lokalna kompanija za razvoj turizma planira napraviti žičaru vrijednu 2,2 miliona dolara koja će otvoriti nove poslovne mogućnosti i olakšati život seljana.

Oni trenutno moraju donositi hranu i proizvode koje ne mogu uzgojiti ili napraviti iz najbližeg grada, udaljenog tri sata hodanja i vožnje. Dok su neki uzbuđeni zbog novih ekonomskih izgleda, drugi nisu baš ubijeđeni u to.

“Žičara nije zgodna za ruralne ljude Zongdonga, jer neće biti dozvoljeno unošenje živine i glomaznog tereta”, kaže 22 godine star Vang Singuo.

“Prije 15 godina govorili su da će izgraditi put, ali su onda shvatili da mogu zaraditi novac od sela i zato ga nisu izgradili”, kaže Singuo dok uvodi svoje koze u tor smješten na ulazu u gotovo 200 metara duboke pećine. Ispod visokog stropa smještene su kućice od slame pored kojih se nalaze gomile drva za ogrev i zastarjele veš-mašine. Bambusove pritke sa žicom na kojoj se suši veš okružuju centralni trg. Niko ne zna kada su se prvi ljudi doselili u pećinu, ali neke porodice govore da tu žive generacijama. U pećini su ranije stanovali banditi, ali kada ih je Narodna armija Kine istjerala nakon Drugog svjetskog rata, Vangova porodica je iskoristila priliku da sa useli. Njegov otac Vang Honking bio je prvi koji je preuredio dio svoje kuće u mali gostinski prostor i danas zarađuje oko 2.800 dolara godišnje ugošćavajući turiste u njemu. Nakon izgradnje žičare, novi turisti će donositi i više novca, ali Vang se plaši da bi Vlada mogla pretvoriti selo u pravo turističko mjesto i da bi mu mogla zabraniti naplaćivanje boravka turista. Sa druge strane, njegov komšija Vei Siaohong misli da će ovo unapređenje pomoći da se mladi vrate iz grada u selo. U pećini je nekada radila škola sa 200 učenika iz okolne regija, ali je prije nekog vremena ugašena, što bi se sada moglo promijeniti dolaskom žičare.

Related posts