Kantoni protiv Nacrta zakona o boravišnoj taksi, najavljena apelacija Ustavnom sudu FBiH

Nakon što je Vlada Federacije BiH utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o boravišnoj taksi, prema kojem bi 80 posto prihoda išlo lokalnoj zajednici, a po deset posto budžetima kantona i Federacije BiH, reagirali su i premijeri kantona ističući da je ovo direktan udar na budžet i da će, ako zakon bude usvojen u Parlamentu FBiH, uputiti apelaciju Ustavnom sudu FBiH.

Premijer Kantona Sarajevo Dino Konaković rekao je u razgovoru za Klix.ba da je bio iznenađen tekstom Nacrta zakona o boravišnoj taksi, jer je suprotan Ustavu BiH.

“Ustav je jasno definirao nadležnosti i tamo se kaže da je turizam podijeljena ili zajednička nadležnost Federacije i kantona. Ne postoji ustavna nadležnost lokalne zajednice, a logično je da ćemo mi kao kanton razvijati svoje općinske turističke zajednice. Iako fiskalna politika pripada nivou Federacije i oni su ti koji utvrđuju određene propise, u članu 14. Zakona o raspodjeli javnih prihoda kaže se da se ti prihodi propisuju u skladu sa ustavnim nadležnostima i zakonima, što ovdje nije slučaj”, rekao je Konaković.

Konaković, koji je komunicirao s drugim kantonalnim premijerima, je istakao da neće dozvoliti da ovakav zakon bude usvojen.

“To bi zaista bio strašni udar za nas. Preživjeli smo borbu s nelegalnim turističkim zajednicama, gdje je Kanton pokazao koliko je to bilo bitno. Ovo je novi, direktan udar na budžet Kantona Sarajevo, prema našoj procjeni pet miliona KM i više iz kojih planiramo finansirati razvoj turizma i neke aktivnosti koje nam dovode goste. Ne pada nam na pamet da se predamo i posmatramo kako nam se pet miliona u narednim mjesecima distribuira na druge nivoe vlasti”, rekao je Konaković.

Istakao je da će prvo apelovati na zastupnike da ne dođe do usvajanja ovakvog zakona, a ukoliko Zakon o boravišnoj taksi dobije podršku federalnih zastupnika, Konaković najavljuje podnošenje apelacije Ustavnom sudu, a u tome će ga podržati i premijeri drugih kantona.

“Zakon je trenutno u javnoj raspravi i mi ćemo se tu oglasiti i tražiti da se boravišna taksa podijeli drugačije. Reagirat ćemo isto kao Konaković”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić za Klix.ba.

Gutić smatra da turizam u našoj državi mora biti na višem nivou, a da se ovim zakonom bez razloga favoriziraju lokalne zajednice.

“Ovdje prepoznajem interese turističkih zajednica poput Međugorja ili Neuma, iz kojih nam ne dolazi ni blizu poreza koliko bi trebalo. Istina, to su turističke destinacije koje zaista imaju veliki broj turista, ali prema poreskim podacima to ne djeluje tako. Onda bi oni bili u prilici ubirati ovu boravišnu taksu i ostvarili bi značajan prihod kao lokalna zajednica”, istakao je Konaković.

Smatra da bi rješenje bilo da turističke zajednice potvrde koliko zaista gostiju imaju i na njih plate porez.

“Općine imaju pravo da se bune za nadležnosti koje su im oduzete i prebačene na nivo kantona i mi ćemo ih u 2017. godini vratiti”, rekao je Konaković najavljujući donošenje zakona o lokalnoj samoupravi u KS, kojim će lokalnim zajednicama biti vraćeni segmenti kojima su povrijeđena prava na njihove ustavne nadležnosti.

“Ali to nije turizam, jer turizam je nadležnost kantona i Federacije BiH”, zaključio je Konaković.

Related posts