Sanski Most: Svečano otvoren centar za rast i razvoj djece

Centar za rani razvoj i rast djeteta svečano je danas otvoren u prostoru Doma zdravlja Sanski Most i radi se o projektu čiju je realizaciju pomogao UNICEF u saradnji s lokalnim vlastima.

Otvorenju ovog centra prisustvovali su predstavnici UNICEF-a, zdravstveni radnici i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, koji je skupa s dječakom koji je korisnik ove vrste medicinske pomoći, presjekao svečanu vrpcu čime je ozvaničen početak rada ovog Centra.

Prostorije se nalaze u sklopu Doma zdravlja i potpuno su preuređene i prilagođene za boravak najmlađih stanovnika našeg grada. Potpisan je i protokol o međusobnom razumjevanju UNICEF-a, Općine Sanski Most, Doma zdravlja i ostalih lokalnih ustanova i institucija koje su važne za odgoj i odrastanje najmlađih.

U proteklom periodu UNICEF je organizovao edukaciju zdravstvenih radnika koji će raditi u centru i ovu edukaciju su uspješno prošle pedijatrica, dr. Elvira Serdarević, te logoped i defektolog, mr. Edita Baković. Centar će služiti omogućavanju realizacije punog potencijala svakog djeteta sa i bez poteškoća u razvoju. Zadaci Centra su rana detekcija i rana intervencija kod djece sa atipičnostima u razvoju. Intervencija podrazumijeva stimulaciju sposobnosti djeteta kroz igru.

Osoblje Centra će educirati i roditelje kako da stvore stimulirajuću atmosferu za dijete kod kuće. Centar će pružati usluge djeci do 10 godina starosti, sa fokusom na djecu uzrasta do tri godine. Centar za rani razvoj i rast djeteta zamišljen je kao ustanova koja će vršiti detekciju, a potom korekciju i ispravljanje svih anomalija koje budu uočene u odrastanju djece na području Općine Sanski Most.

Poslije Cazina i Velike Kladuše, ovo je treći centar ovakve vrste na području USK.

Related posts