Kanton Sarajevo prednjači u količini oduzetog nelegalnog oružja i municije, ZDK na drugom mjestu

Kantonalna policija vrši redovnu kontrolu zakonitosti o uslovima nošenja i držanja vatrenog oružja. No, činjenica je, ističu, da određeni broj građana još uvijek nezakonito posjeduje oružje, što predstavlja rizik s aspekta sigurnosti. Prema podacima koji su nam dostavljeni, u količini oduzetog nelegalnog oružja prednjači Kanton Sarajevo, dok u ZDK ima najviše zahtjeva za dozvolu za posjedovanje oružja, a građani oružje uglavnom žele posjedovati radi lične sigurnosti.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo svakodnevno vrši kontrole osoba u cilju pronalaska i oduzimanja nelegalnog oružja. Kada je riječ o oružju za koje je izdat oružni list, vrše se kontrole i da li je vlasnik oružja koji posjeduje oružni list i oružje nakon izdatog oružnog lista počinio krivično djelo ili prekršaj.

“Oružje se može upotrebljavati u svrhu bavljenja lovom, sportskim streljaštvom ili u odgovarajućim streljanama. Svakodnevno se podnose zahtjevi za nabavku oružja i provode se postupci u cilju utvrđivanja da li podnosilac zahtjeva ispunjava uslove propisane zakonom. U toku 2016. i 2017. godine na području Kantona Sarajevo oduzeto je 47 pušaka, jedno ‘teško oružje’, 157 pištolja, 388 komada noževa, mačeva, sablji, bajoneta i slično, 18 ručnih bombi, 27 boksera. 5.603 komada municije različitog kalibra i 5.832 petarde”, kazali su nam u MUP-u KS.

U okviru aktivnosti koje policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzimaju na pronalasku oružja, municije i drugih eksplozivnih materija koje osobe posjeduju protivno zakonskim odredbama, u toku 2016. i 2017. godine i u ovom kantonu od građana su oduzete znatne količine nelegalno posjedovanog oružja.

“Oduzeto je 9 automatskih pušaka, 5 poluautomatskih, 5 pušaka M-48, 31 lovačka te 17 pušaka ostalih vrsta, 71 pištolj, 15 ručnih bombi, 3 eksplozivne naprave, 239 komada hladnog oružja, 26 boksera i 113 drugih predmeta podesnih za nanošenje povreda, 2.908 komada municije, 3 kilograma eksploziva te 2.931 petarda. U navedenom periodu građani su dobrovoljno predali 6 ručnih bombi i 15 komada municije”, kazali su nam u MUP-u ZDK.

U izvještajnom periodu na području ZDK izdato je 2.885 odobrenja za nabavljanje oružja fizičkim osobama i 2.590 oružnih listova. Izvršeno je 40 zamjena oružnih listova fizičkim osobama, izdato 35 odobrenja za nabavljanje i držanje oružja za pravne osobe, 8 odobrenja za držanje trofejnog oružja, oduzeto 566 komada oružja u upravnom postupku te izdata 493 odobrenja za nabavku municije.

Dozvola za posjedovanje oružja najčešće se traži radi lične sigurnosti

U 2017. godini Uprava policije MUP-a USK evidentirala je 36 krivičnih djela nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, a godinu ranije evidentirano ih je 47. Zahtjev za nabavku vatrenog oružja prošle godine podnijelo je 667 osoba.

“U istom periodu Uprava policije izdala je 662 oružna lista, dok je 201 vatreno oružje oduzeto u upravnom postupku. Pri MUP-u USK formirana je i komisija za polaganje ispita o osposobljenosti za držanje ili držanje i nošenje i pravilnu upotrebu oružja, koja organizira obuku i polaganje ispita za sve osobe koje su podnijele zahtjev za nabavku vatrenog oružja, a sastoji se od teoretskog i praktičnog polaganja ispita”, navode iz MUP-a USK.

Kako je utvrđeno, građani najčešće dozvolu traže radi lične sigurnosti, zbog prirode posla ili drugih okolnosti, zatim radi lova, ukoliko su članovi lovačkih udruženja, zbog sporta, ukoliko su aktivni članovi u sportskoj streljačkoj organizaciji, te radi legalizacije i regulisanja oružja naslijeđenog od umrlog člana porodice i drugih razloga. Dozvolu najčešće traže osobe u dobi od 35 do 50 godina.

“Uprava policije MUP-a USK sprovodi aktivnosti kada je riječ o kontroli oružja kako u skladu sa Zakonom o oružju i municiji, tako i u skladu sa Strategijom i akcionim planom kontrole malog i lakog naoružanja u BiH za period 2016.-2020. godina. U sklopu ove strategije Uprava policije realizira i projekt ‘Dobrovoljna predaja oružja i MTS’, prilikom čega je prikupljena i određena količina pješadijskog naoružanja, artiljerijsko-pješadijska municija, mine i upaljači, eksplozivna sredstva, vojna sredstva, ostala neeksplodirana ubojita sredstva i minsko-eksplozivna sredstva”, navode iz MUP-a USK.

Podnosioci prijave za posjedovanje uglavnom muškarci

Građanima koji zakonito posjeduju oružje izdaje se oružni list za držanje i nošenje oružja i oružje mogu koristiti isključivo po osnovu registracije i u skladu s odredbama Zakona o oružju.

“U posljednje dvije godine, 2016. i 2017., na području Tuzlanskog kantona pronađena su i oduzeta ukupno 154 komada oružja koje su građani nezakonito posjedovali. Protiv osoba kod kojih je pronađeno oružje nadležnom Tužilaštvu je dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u vezi s nezakonitim posjedovanjem oružja. U posljednje dvije godine evidentirano je podnošenje ukupno 1.771 zahtjeva za dozvolu“, rekli su nam u MUP-u TK, dodajući da su najčešći podnosioci muškarci.

U posljednjih godinu dana i na području Hercegovačko-neretvanskog kantona pronađeno je osam komada nelegalnog naoružanja.

“U posljednjih osam mjeseci nismo imali nijedan predmet, zbog primjene novog Zakona o oružju i streljivu HNK”, kazali su nam iz MUP-a HNK.

U ovom kantonu dobna granica osoba koje traže dozvolu je nešto niža u odnosu na druge kantone i kreće se od 25 do 35 godina.

Veći dio tog oružja u Srednjobosanskom kanotnu se uništi, dok se jedan dio oružja, u zavisnosti od toga o kojoj je vrsti riječ, izloži javnoj prodaji, odnosno preuzme u službeno naoružanje, što omogućava trenutni Zakon o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva.

“U dvije godine za koje imamo trenutnu analizu, 2015. i 2016., na području našeg kantona registrirano je 1.268 komada oružja, a najčešći razlog nabavljanja je samoodbrana i bavljenje lovom. Najčešća dobna struktura je od 36 do 60 godina”, navode iz MUP-a SBK.

Policijski službenici MUP-a BPK Goražde kontrole posjedovanja oružja vrše nakon zaprimljenih prijava koje imaju obilježja prekršaja, narušenih međuljudskih odnosa i slično. U posljednje dvije godine u ovom kantonu dobrovoljno je predata jedna vojna puška koja je uništena, a pronađeno je i privremeno oduzeto pet komada različitog nelegalnog oružja koje je predato nadležnom sudu radi donošenja odluke o daljnjoj proceduri.

U istom periodu zaprimljeno je 327 zahtjeva za nabavku oružja uglavnom zbog bavljenja lovom, regulisanja ostavinskog postupka i lične zaštite.

Podatke nismo dobili iz MUP-a RS, kao ni iz Posavskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona i Kantona 10.

klix.ba

Related posts