Kakve su današnje Bosanke? Izgubile su i moral i poštenje

Vremenom se položaj žena mijenjao i danas se bitno razlikuje u odnosu na prošlost. U prošlosti je njihov položaj bio veoma težak, jer se smatralo da je primarni zadatak žene da ona bude u kući, brine o kućanskim poslovima i odgoju djece, pa su se kao takve žene rijetko pojavljivale na ulici i javnosti.

Danas je situacija po tom pitanju mnogo drugačija. Mirjana Duranović izjavila je za Source kako je vidljiv pomak u zalaganju i utjecaju žena u svim segmentima života.

“Žena je napokon “obukla pantole”, što svakako ne umanjuje njenu ulogu majke. I ako u našoj sredini još uvijek nije najbolje prihvaćeno da žena radi neke “muške poslove” tipa vojske,policije,vozača kamiona, jer odmah se dovodi njihov moral u pitanje. Isto se dešava i sa muškarcima koji se bave nekim “ženskim” poslom i takve odmah etiketiraju. U svakom slučaju mi smo kao narod skloni stereotipima, ali svakako da rezultati pokazuju da žene mogu stajati sa muškarcima u svim poslovima rame uz rame”, izjavila je Mirjana.

Slično mišljenje dijeli Amra Nurkić, koja kaže da su žene prije uglavnom bile domaćice i nisu prioritet davale školovanju i ganjanju karijera.

“Danas su žene svemu ravnopravne sa muškarcima. Imamo veliki broj primjera gdje žene igraju bitnu ulogu u društvu. Ja sebe zaista ne bih mogla zamisliti da sjedim po cijeli dan u kući i radim samo kućanske poslove”, govori Amra.

Naš sagovrnik Haris Omerbašić smatra da zakoni u današnje vrijeme dozvoljavaju ženama da budu u potpuno ravnopravnom položaju sa muškarcima, ali je i mišljenja da se danas prava uloga žene izgubila.

“Svakako da se prava uloga žene izgubila sa prošlim vremenom, jer većina žena, a pogotovo djevojaka pridobila je neke ružne osobine. Izgubile su i moral i poštenje, naravno čast izuzecima. Sa druge strane mnoge od njih su uspjele vidjeti malo način života nekih žena koje su u vezi sa lovatorima ,fudbalerima ili nekih modela i manekenki, pa da bi bile na približno istom nivou “prodaju se”. Položaj im nije ugrožen ni u kojem smislu, ravnopravne hoće da budu sa muškarcima, a kada dođe “stani pani”, onda su samo žene i nježne i slabe, govori Haris.

Haris također kaže da danas nema žena “za poželjeti” i da je teško momcima naći djevojku za ženidbu.

“I više nego teško, pogotovo u Sarajevu. Najgore su one što dođu sa strane neiskvarene vremenom poprime od ovih domaćih djevojaka uglavnom loše osobine. Počinju da lažu ,petljaju, traže “sponzore”. Nama muškarcima je u tom slučaju dobro dok ne treba da se ženimo”, kroz smijeh nam priča Haris.

Postavlja se pitanje pa ko to kreira položaj takvih žena, odnosno mladih djevojaka u našem društvu, one same ili možda okolina u kojoj provode najviše vremena?!

“Razlika između današnjih djevojaka i djevojaka od prije nekih 20-ak godina je toliko mala da je skoro neprimjetna, jedino što se s godinama povećao broj djevojaka koje su “slobodnijeg” ponašanja čemu su mnogo doprinijeli mediji i muzički pravci. Mislim da položaj žene u društvu zavisi od same žene i njenog stava. Jednaku krivicu generalizovanja žena snose oba spola. U mnogim situacijama maniri i kućno vaspitanje padaju u drugi plan, jer zbog generalizovanja već imaju formirano mišljenje o suprotnom polu. Žene pronalaze idole u stilovima oblaćenja žena koje se bave javnim zivotom, pa ono što vide da pjevačica nosi na nastupu one regularno u tome šetaju po gradu. Izgubile su orijentaciju kako u oblaćenju tako i u ponašanju, nesvjesne činjenice da je jedno kada se Rihanna pojavi u providnoj majici i u alkoholiziranom stanju, a drugo kada to uradi djevojka sa Balkana, jer smo mi još uvijek narod koji je sklon osudama”, kaže Mirjana.

Amra je uvjerena da se dobro i kulturno ponašanje uvijek nosi iz porodice.

“Danas ljudi većinu vremena provode pokušavajući zaraditi toliko da normalno žive, a vidimo kako je danas teško zaraditi za normalan život. Roditelji imaju malo vremena da kvalitetno provode vrijeme sa djecom. Bitnije je da nisu gladni, a djeca izgleda neuspješno “sama sebe” odgajaju, pa tako usvajaju poremećene vrijednosti iz društva. Zato se i ponašaju tako po društvenim mrežama. Internet je svima dostupan, ali nažalost mladi ga, a pogotovo mlađe djevojke rijetko koriste da bi nešto naučile, već se promovišu, pa čak i nekim mogu slobodno reći eksplicitnim slikama ganjaju “sponzore” “, tvrdi Amra.

Haris opet misli da su žene, djevojke, glavni kreatori svog položaja u današnjem društvu.

“Ma same sebi, nego šta. Nismo djeca znamo dobro razlikovati dobro od lošeg ,a niko ih ne tjera ni na šta protiv njihove volje, sve je to čista njihova dobra volja. Ne bi se ona prodavala, da zna da neće imati hajra od toga, molim Boga da ne završim sa jednom takvom”, zaključio je Haris.

Slikovni rezultat za sponzoruše

Ipak, možemo tvrditi da nisu samo žene te na koje je vrijeme imalo veliki utjecaj. Prema nekim istraživanjima, epitet sponzoruša ne pripisuje samo ženama, već i muškarcima, koji sve više biraju s kim će biti u vezi na osnovu “bankovnog računa”, ali to je već tema za neku drugu priču.

source.ba

Related posts