Kako vozila ukradena u BiH postaju “legalna” i slobodno se koriste?

Iako je u BiH u protelim godinama došlo do smanjenja broja ukradenih vozila, ovaj problem je i dalje prisutan, pokazuju statistički podaci entitetskih policijskih organa.

Građani se sve češće odlučuju za sigurnosne zaštite, no čak ni to nije sprječavalo automafiju koja koirsti najsavremeniju elektronsku i mehaničku opremu.

Vozila ukradena u BiH veoma lako postaju legalna u drugim državama i automafija ih prodaje za velike iznose. No, kako zapravo dolazi do toga pojasnili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS).

“Nakon otuđenja motornog vozila u jednom gradu, odnosno državi, vozila najčešće falsifikovanjem dobijaju nove identifikacione oznake, te nakon toga budu transportovana na krajnju destinaciju, najčešće na područje druge države. Tu se uz odgovarajuću, uglavnom falsifikovanu dokumentaciju registruju i koriste kao legalna”, naveli su iz MUP-a RS za Fokus.ba.

Na području ovog entiteta prošle godine su ukradena 123 vozila, dok je pronađeno i vraćeno 105 vozila.

No, najviše vozila u BiH i dalje bude ukradeno u Sarajevu. Na području glavnog grada BiH u toku 2017. godine izvršeno je 431 krivično djelo teških krađa motornih vozila, od čega su 103 motorna vozila pronađena i vraćena vlasnicima.

“Broj otuđenih motornih vozila u odnosu na 2016.godinu je smanjen za 123 vozila ili 22,2 %. Od strane Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo vraćeno je 36 motornih vozila, MUP-a RS – 10 vozila, od strane drugih MUP-ova – 18 vozila, dok je od strane vlasnika pronađeno 36 vozila.

Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području Kantona Sarajevo, nadležnom tužilaštvu dostavljeni su izvještaji protiv 48 osoba, od kojih je 41 povratnik u vršenju krivičnih djela”, naveli su za Fokus.ba iz MUP-a KS.

U Sarajevu su, kako navode policijski organi, najčešće vršene teške krađe motornih vozila tipa VW Golf, Audi i Škoda.

Related posts