Kako se Novi Pazar priprema za dolazak Erdogana

Novi Pazar okićen je turskim i srpskim zastavama, postavljeni su natpisi dobrodošlice, a sa brojnih bilborda u gradu, Novopazarce pozdravlja Redžep Tajip Erdogan… Ovako se ovaj grad na jugo-zapadu Srbije priprema za dolazak turskog predsjednika, a među građanima već raste euforija.

Erdogan dolazi večeras u Beograd, a sutra počinje njegova zvanična posjeta. Domaćin mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a dvojica državnika zajedno će u srijedu posjetiti Novi Pazar, piše Blic.

Biće to druga Erdoganova posjeta ovom gradu, centru Raške oblasti, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak. Prvi put Erdogan je boravio u Novom Pazaru 2011, kao premijer.

Tada, kao i sada, gradom se širi atmosfera euforije i pozitivnog iščekivanja među stanovnicima, kojima dolazak truskog predsjednika bez prikrivanja emocija predstavlja veliku čast i privilegiju, primjećuje Al Jazeera Balkans.

Za vrijeme pokušaja državnog udara u Turskoj, stanovnici Novog Pazara su prvi u regionu održali masovni skup u centru grada, u znak podrške turskom predsjedniku.

Oni objašnjavaju da je to najmanje što su mogli da urade za nekoga koga vide kao otvorenog prijatelja Srbije i Bošnjaka koji u njoj žive.

“Vladajuće elite koje su bile na čelu Turske prije Erdogana nisu znale ni gdje su Bošnjaci, niti gdje je Novi Pazar. A ovaj predsjednik ponovo dolazi kao prijatelj Srbije i prije svega kao neko kome je stalo do ovog naroda u Sandžaku”, navodi Esad Lotinac iz Novog Pazara za Al Jazeeru.

Erdogan stiže večeras u Beograd, čuva ga 50 ličnih tjelohranitelja i 3.000 srpskih policajaca

S obzirom na etničku strukturu Sandžaka, gdje većinsko stanovništvo predstavljaju Bošnjaci, Erdoganova posjeta Novom Pazaru se prije svega tretira kao akt od kojeg će čitava država imati koristi, posebno region Novog Pazara, koji se nada realizaciji plana za sanaciju dotrajalih saobraćajnica i pružanju dodatne podrške bošnjačkom nacionalnom korpusu.

Čitav grad je, u skladu s tim, podređen dočeku predsjednika Turske, prenosi ovaj medij.

“Koliko smo u toku, očekujemo da će posjeta turskog predsjednika konačno realizovati dugo očekivani plan rekonstrukcije puta između Sjenice, Tutina i Novog Pazara koji je međunarodno poznat kao najgora saobraćajna dionica u upotrebi. Najavljen je i dolazak delegacije biznismena iz Turske, a mi Pazarci smo poznati po dobroj poslovnoj kulturi”, kaže Nusret Dolovac, stanovnik Novog Pazara.

“Svi iz Pazara imaju nekog u Turskoj”

Migracije bošnjačkih porodica prema Turskoj danas su i toj zemlji iznjedrile višemilionsku populaciju, koja aktivno održava rodbinske veze i komunikaciju sa rodbinom u Sandžaku.

Upravo ta stavka je doprinijela izgradnji prisnijih odnosa sa Turskom, kao i uspostavljanja poslovne saradnje u kojoj Novi Pazar drži primat u okruženju.

“„Kroz istoriju smo uvijek bili vezani za Tursku, u Pazaru nema porodice koja nema nekoga u Turskoj. S obzirom na to da često putujemo tamo, bilo poslovno, bilo privatno, mi možemo lako napraviti poređenje razvoja te zemlje kroz posljednjih 20 godina. Mi najbolje možemo da posvjedočimo koliki je progres Turska napravila sada, kada je Erdogan na vlasti. Mi cijenimo pozitivne promjene i to je verovatno najupečatljiviji razlog što narod ovdje podržava Erdogana”, smatra Lotinac, prenosi Blic.

Related posts