Vlada RS usvojila Nacrt zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme

Imajući u vidu da se radi o specifičnoj vrsti proizvodnje, Zakonom se propisuju uslovi za pribavljanja saglasnosti za proizvodnju naoružanja

Vlada RS utvrdila je danas Nacrt zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS. Kako je saopćeno, ovaj zakon se donosi s ciljem unapređenja i razvoja oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme i očuvanja entitetskih nadležnosti u ovoj oblasti.

Oblast proizvodnje naoružanja i vojne opreme do sada nije bila normativno uređena, te se ovim zakonom po prvi put uspostavlja sveobuhvatni i kvalitetni pravni okvir u ovoj oblasti i proizvodnja naoružanja i vojne opreme uređuje kao djelatnost od strateškog interesa.

Imajući u vidu da se radi o specifičnoj vrsti proizvodnje, Zakonom se propisuju uslovi za pribavljanja saglasnosti za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, prava i obaveze proizvođača, mjere bezbjednosti i zaštite u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nadzor nad privrednim društvima koja posluju u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast, kažu iz Vlade RS, prenosi BHRT.

Kompanije iz BiH iz oblasti namjenske industrije iz godine u godinu izuzetno uspješno posluju na inostranom tržištu. Samo u prvom kvartalu ove godine izvezeni su oružje, municija i dijelovi u vrijednosti od 51,5 miliona, što je za 10,5 miliona maraka više nego u istom periodu 2022. godine.

Izvor: Avaz.ba

Related posts