Kako se nadao, Arsenal je dobio odličnu ekipu

Trenutno nije bitno ko je koliko novca potrošio jer posljednjih godina su transfer ‘pijace’ premašile sve granice razuma i više nema smisla brojati potrošeni novac kada neki klub bez problema izdvoji i 300 miliona funti tokom jednog mjeseca.

Dakle, veliki klubovi imaju novca – neki više, neki manje, pa se oni što imaju manje žale na one što imaju više, a ustvari svi troše mnogo. Najvažnije pitanje koje treba obraditi je: Ko je najbolje prošao?

Liverpool i Dortmund odgađali neizbježno, Arsenal dobio sjajnu ekipu

Liverpool je skoro godinama odbijao da proda Philippea Coutinha, ali na kraju je to morao učiniti. Utisak je da se Brazilac borio da ode sa Anfielda kao da mu život od toga ovisi i na kraju je uspio da pređe u redove Barcelone. Šta je Barca dobila s njim? Dobila je, u ovom trenutku, više nego s Dembeleom. Coutinho je trenutno u najboljim igračkim godinama (25) i igrač je koji može odmah da pomogne Barceloni i da podigne njen nivo igre na razinu više. Jedini problem je činjenica da neće moći igrati Ligu prvaka, a obzirom da je La Liga skoro pa odlučena, na pravi dojam o Brazilcu i njegovom uticaju na igru Barce ćemo sačekati do naredne sezone. S druge strane, čini se da Liverpool nije toliko izgubio. Coutinho jeste sjajan igrač, ali sigurno nije toliko uticao na igru Redsa da bi oni na kraju trebali žaliti što su ga prodali za 160 miliona eura. Zamislite, prodate ofanzivca od 160 miliona eura i još ste u stanju postizati po tri ili četiri gola po utakmici. Osim toga, ostanu vam takva napadačka rješenja poput Salaha, Manea i Firmina.

Kada su u pitanju ostali klubovi, najkonkretnije je trgovao Arsenal. Topnici su uvijek bili teški po pitanju novca i zato njihovi pregovori sa nekim igračem traju i po mjesec dana. Aubameyang je očito želio pobjeći iz Dortmunda, pa i pod tu cijenu da dođe u klub koji ne igra Ligu prvaka ove sezone, a vjerovatno je neće igrati ni naredne. Nekada su odluke fudbalera jako komplikovane i teško je reći zašto su se odlučili na neki potez, ali svakako da možemo ustanoviti da je potez Gabonca, barem sa fudbalske strane, jako čudan. Osim toga, kada pogledamo cifre za koje se prodaju ostali igrači, teško je reći kako Dortmund za svog uvjerljivo najboljeg fudbalera nije mogao uzeti veći iznos od 63 miliona eura. Zar je Aubameyang skoro tri puta lošiji igrač od Coutinha? Osim Gabonca, Topnici su dobili i Henrikha Mkhitaryjana koji bi mogao biti veliko pojačanje, ali mogao bi i proći neprimjetno sa Emiratesu. Ukoliko vrati formu kakvu je imao u Dortmundu, a Aubameyang se snađe na najbolji mogući način, Arsenal će ofanzivno biti među dvije ili tri najbolje ekipe u Engleskoj. Kako će to, u posljednje vrijeme veoma sumnjivi Wenger, posložiti, ostaje nam da vidimo. Svemu dodajmo da je Manchester Unitred dobio Alexisa Sancheza kojeg je učinio najplaćenijim igračem lige. Dakle, Crveni đavoli sada u svjim redovima imaju četiri najplaćenija igrača lige, ali to je samo dokaz da nije sve u novcu jer još uvijek igraju veoma slab fudbal.

Real Madrid nije trgovao

Kada govorimo o klubovima koji bi se trebali boriti za titulu prvaka Evrope, prvo što ‘pada za oko’ je činjenica da Real Madrid nije doveo nijedno pojačanje, iako igra jednu od najlošijih sezona u ovom stoljeću. Madriđani su se povezivali sa Maurom Icardijem i Pierre-Emerick Aubameyangom, ali na kraju je utisak da nisu željeli nikoga da dovedu. Zidane očito vjeruje u trenutni kadar koji će se za dvije sedmice suprostaviti PSG-u u Ligi prvaka. Čini se kako je najveće pojačanje za Ligu prvaka dobio Jose Mourinho koji će moći da računa na Alexisa Sancheza, baš kao i što će Conte moći da računa na Oliviera Girouda. Doduše, Conteu vjerovatno ni Cristiano Ronaldo neće pomoći da se spasi ispadanja od Barcelone. Svemu dodajmo da su najzadovoljniji možda navijači Rome koji još uvijek gaje nadu da će njihov klub proći u četvrtfinale. Doduše, oni trenutnom igrom ne bi mogli izbaciti nijednu ekipu iz Lige prvaka, a ne veoma ozbiljni Šahtar. Rimljani su, uprkos velikim trzavicama, uspjeli da zadrže Edina Džeku i Radju Nainggolana, a oni su svakako okosnica tima. Da li će im to pomoći da se domognu četvrtfinala, ostaje nam da vidimo.

sportsport.ba

Related posts