Kako podnijeti nagle promjene vremena

Nagle promjene vremena, mogu biti krivac za različite zdravstvene probleme, naročito u procesu prelazaka godišnjih doba iz jednog u drugo.

Nakon zimskih neprilika, snijega i vrlo niskih temperatura, mi nestrpljivo čekamo proljeće i boje, koje će ono donjeti u naš život. Međutim, često se dogodi da nas kolebanje temperature upravo u ovom prelaznom periodu, prikuje za krevet.

Nagli skokovi temperature sa visokih na niske i obrnuto, loše utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju, što na kraju može dovesti do raznih tegoba poput nesanice, glavobolje i umora, koje prate osjećaji nervoze i razdražljivosti.

Evo nekih načina, kako da ove simptome izazvane naglom promenom vremena, olakšate sebi:

Pratite vremensku prognozu i pripremite tijelo na razlike u temperaturi
Kao što svakog jutra provjeravamo kakva je temperatura da bismo odlučili kako da se obučemo, trebalo bi da provjeravamo najavljuju li drastične razlike između jutarnje i dnevne temperature, kako bismo svoje tijelo eventualno prilagodili promjeni. Ukoliko ste meteoropata, već sa prvim simptomima glavobolje možete uzeti tabletu i riješiti se svih problema.

Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji vid fizičke aktivnosti u trajanju od pola sata i više, učiniće tijelo izdržljivijim i otpornim na uticaje vrjemenskih promena. Još je bolje ako se ta fizička aktivnost odvija u prirodi, na čistom vazduhu. Aktivnosti u prirodi pomoći će i da se oslobodite stresa i smanjiće šanse za pojavu glavobolje.

Raznolika ishrana, puna vitamina

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem, dobar je preduslov za smanjen uticaj vremena na vaš organizam. Uz to, važno je i redovno i dovoljno piti vodu. Stručnjaci savjetuju da je potrebno unjeti od 2 do 3 litra vode, na dan.

Zamijenite kafu biljnim čajem

Biljni čajevi uticaće na vaš nervni sistem i podstaći će vas da se opustite, što direktno utiče na osjećaje poput umora i razdražljivosti, izazvanih naglim promjenama vremena. Stoga u ovakvim danima, umjesto prve jutarnje kafe, popijte čaj od kamilice.

Related posts