Kako je vlast RS-a “otjerala” 30 firmi u FBiH

RS je, zbog odluka entitetske vlade, izgubila prihode od poreza i doprinosa, radna mjesta… Firme su preselile sjedište u Federaciju

Mnogo vremena proteklo je od famozne izjave predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da je “RS bolji dio Bosne i Hercegovine”, izgovorene u doba kada je prodan Telekom Republike Srpske.

U to vrijeme svježih 1,4 milijarde KM iskorišteno je za izgradnju najskupljeg autoputa od Banje Luke do Bosanske Gradiške, izgradnje zgrade Vlade RS-a, palate predsjednika, te nove zgrade za RTRS-a. Milorad Dodik tada je želio prikazati ekonomsku i političku superiornost njegovog entiteta nad Federacijom BiH. Ubrzo su se stvari promijenile, posebno u oktobru 2010. godine, kada je Vlada RS-a, odnosno tadašnji ministar finansija Aleksandar Džombić, odlučio nametnuti 10 posto dodatnog poreza na dobit vlasnika kompanije.

Tri štete

Zbog sporne odluke , oko 30 preduzeća preselilo je svoje sjedište iz RS-a u Federaciju BiH, a najčešće se radilo o firmama iz Srbije, koje su u našoj zemlji vršile distribuciju proizvoda. Tako je RS snabdjevana srbijanskim proizvodima iz Sarajeva i Širokog Brijega. Neke od tih firmi su: Swisslion Takovo, Vino župa Aleksandrovac, Victoria Group Beograd, Sinalco Šabac, Jumis Niš, Bambi Požarevac, Albus Novi Sad, Centroproizvod Beograd, Jaffa Crvenka, Nectar Bačka Palanka, Imlek Šabac, Hello sokovi Smederevo, Taš Vrbas, Rubin Kruševac, Medela Vrbas, Vital Vrbas, Neli Loznica, Vinarija Čoka, Alfa Vranje.

Poseban udarac Dodiku i njegovim naporima da RS prikaže kao bolji i uspješniji entitet, zadala je Naftna industrija Srbije (NIS), koja je zastupala ruski Gazprom, kada je odlučila preseliti se u Sarajevo iz Banje Luke.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ispričao je za Faktor da je promjenom porezne politike, koju je inicirao Džombić, stvoren strah kod kompanija, mahom srbijanskih, koje su odlučile sjedište preseliti iz RS-a u Federaciju BiH.

– Kroz nekoliko članaka, koje sam napisao, upozoravao sam da će se desiti tri štete. Prva je da je izgubljen prihod po osnovu 10 posto poreza na dobit, kojeg je počela ubirati Federacija BiH zbog prseljenja firmi. Druga šteta je da su izgubljena radna mjesta, a treća je da je RS ostao bez evidentiranog PDV prihoda kod uvoza roba široke potrošnje u BiH – objasnio je Pavlović i dodao da se sve obistinilo.

Prema njegovim riječima, poseban slučaj je registracija firme NIS iz Beograda.

– NIS je bio registriran u Banjoj Luci. Jedan od uvjeta u pregovorima s Vladom RS-a bio je da Vlada RS-a kupuje gorivo kod njih, odnosno da se napravi sporazum o tome. Kada Vlada RS-a nije prihvatila to, oni su se preselili u Sarajevo – ispričao je naš sagovornik.

Pavlović navodi da Vlada RS-a ništa nije učinila da zadrži kompanije u svom okruženju.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je zatražio odgovor na poslaničko pitanje o preseljenju firmi, rekao je za Faktor da mu je Vlada RS-a odgovorila da je više od 30 firmi preselilo u FBiH zbog boljeg poslovnog okruženja.

– Svake godine od uvođenja ove besmislene odredbe upozoravali smo da je treba ukinuti. Mislim da je prošle godine Vlada RS-a ukinula odredbu, ali se nije ništa desilo – kazao je predsjednik PDP-a.

Na pitanje šta je RS izgubio preseljenjem firmi u FBiH, Borenović je naveo da su to radna mjesta i novac.

– Kada izgubite 30 preduzeća koja su imala svoje sjedište, u svakom sjedištu uvijek se nalazi direktor i bar nekoliko ljudi iz finansija. Tu su i distributivni centri. Vjerovatno su i registracije svih vozila firmi u FBiH. Logično, to su desetine miliona maraka izgubljene, isključivo zbog nerada Vlade RS-a – ocijenio je naš Borenović.

Nepovratni gubitak

Zoran Pavlović kaže da je teško da će se neke firme vratiti nazad u RS, iako su ukinute sporne odredbe.

– Kada se firme etabliraju na nekom novom tržištu, neće se one sada seliti zato što su uvjeti privređivanja vraćeni na prethodni nivo. Stvari su nepovratno izgubljene. Sve te političke jadikovke Vlade RS-a o temi “srpskih brendova”, koji su u FBiH, a nisu u RS-u, su “čista budalaština”. Kapital, odnosno privatni interes daleko je iznad općeg i nacionalnog – zaključio je Pavlović.

(Faktor.ba)

Related posts