Kako je jedna obična fotografija osvojila društvene mreže

Fotografija pokrivene djevojke i dvije časne sestre na Starom mostu u Mostaru za kratko vrijeme osvojila je društvene mreže u BiH, ali i cijelom regionu.

Na mostu, simbolu Grada Mostara, napravljena je fotografija koja ima jasnu poruku – poštivanje, mir i tolerancija siguran su recept za svijetlu budućnost Bosne i Hercegovine, u svijetu poznate po različitim kulturama, običajima i vjeroispovijestima na jednom mjestu.

Djevojka sa rozom maramom, Berina Crnišanin iz Novog Pazara upoznala je danas dvije italijanske kaluđerice u gradu na Neretvi. O ovom zanimljivom susretu je na Facebooku napisala:

“Činjenica je da i one i ja nosimo ono što nalaže i jedna i druga religija – mahramu.
Činjenica da danas, napadaju muslimanku sa hidžabom na svakom koraku, iako to “pokrivanje” nalaže svaka monoteistička religija.
Činjenica je da je diskriminacija pokrivenih žena na visokom nivou, te je jasno ko dan s kakvim problemima se susreće današnja muslimanka.
Danas sam u Mostaru srela dvije kaluđerice i sa osmijehom na licu su me pozdravile i uputile par riječi. Ne, nisu se uplašile od mene ili od mog hidžaba, od moje vjere, nego su pristale na jednu fotkicu sa mnom.
Jasno je da nismo mi oni koji donose nemir među ljudima, nismo oni koji stvaraju neprijatelje, nismo razlozi rasizma, nacionalizma… Mi smo samo žrtve ovog prolaznog dunjaluka.
Zato, širimo ljubav, pokažimo ono čime nas je Božiji Poslanik Muhammed s.a.w.s. učio.
Budimo dobri, ljubazni, nasmijani.
Budimo sretni na različitosti koje nas okružuju, budimo sretni što smo mi upravo oni koji mogu da promjene ovaj svijet na bolje”.

/N1

Related posts