Kako je iz BH Pošte ukradeno više od 31.000 KM?

U nastavku suđenja Sabahudinu Silajdžiji, zvanom Debeli, u Kantonalnom sudu u Sarajevu ni jedan od četiri svjedoka nije se izjasnio da je optuženi učestvovao u 10 razbojništava te dvije paljevine vozila, za koje se tereti.

Svjedok Branimir Rončević, kao ovlašteni predstavnik BH Pošte, pojavio se u sudnici da kaže kolika je materijalna šteta nanesena ovom preduzeću. Tako je naveo da je prilikom pljačke pošte 12. novembra 2014. u Brezanskoj ulici u Sarajevu pričinjena materijalna šteta od 3.142 KM. U drugom razbojništvu i istom objektu pošte 23. januara 2015. ukradene su 4.854 KM. U trećem razbojništvu u mjestu Mali Kiseljak 12. decembra 2014. razbojnici su odnijeli 6.334 KM, rekao je svjedok, piše Oslobođenje.

Svjedok Nedžad Poljo 22. januara 2015. radio je kao noćni čuvar u tržnom centru Škafa kada su razbojnici pokušali da ga opljačkaju. Ispričao je da je u tom periodu jedan od ulaza bio zatvoren, a da je on upućivao kupce da uđu na drugi. Nije mu bilo neobično kada se zaustavio tamni audi ili peugeot i iz njega su izašle četiri osobe. Naveo je da se prepao kada je vidio da su mladići maskirani i da jedan u rukama drži kalašnjikov. Stajao je 40 metara od objekta i odmah je digao ruke, te na zapovijed legao i, kako je rekao, “gledao u zemlju kao u majku rođenu”.

Rekao je da se ne može izjasniti o njihovoj fizičkoj građi, te da optuženog nije vidio među razbojnicima.

– Činilo mi se da su bili mladi, naveo je svjedok.

Policajac Džemal Smailović 22. januara 2015. bio je rukovodilac sektora PU Ilidža, kada je obaviješten o pokušaju razbojništva u Škafi.

Policajac PU Novi Grad Dževad Zekić bio je na terenu 23. januara 2015. kada se oko 15 sati desila pljačka BH Pošte u Rajlovcu. Rekao je da su od radnika Pošte saznali da su dva lica ušla u objekat, dok je treće lice čekalo vani u sivom vozilu.

Razbojnici su potom pobjegli ka Rajlovcu, te su svjedok i njegove kolege krenuli u obilazak terena, jer ga bolje poznaju, ali ništa nisu pronašli.

Braniteljica optuženog Džema Hasanagić Milaimi podsjetila je ovog svjedoka da u službenoj zabilješci nije naveo da su bile tri osobe, te da se radi o njegovoj pretpostavci. Dodala je da je, prema izjavi Senada Durme, radnika obezbjeđenja, jedan razbojnik bio visok 190, a drugi 175 centimetara i da su imali maske na glavi.

Nastavak suđenja planiran je za 17. novembar saslušanjem svjedoka Avde Biče, Sakiba Efendića i Murisa Fiše.

Podsjetimo, Elvis Pašalić, Belmir Ahmetović, Arnel i Edin Silajdžija, te Ervin Tašaković već su osuđeni nakon što su s Tužilaštvom sklopili sporazum.

Related posts