Kako izgleda ispunjenje nacionalnog sna: Velike ambicije prvog turskog proizvođača automobila

Gurcan Karakas, direktor prvog turskog proizvođača automobila Togg, govorio je o ambicioznim ciljevima ove kompanije čija će se vozila početi prodavati sljedeće godine.

Masovna proizvodnja prvih primjeraka Toggovog modela, električnog terenca je počela prošli mjesec i trebala bi biti završena u prvom kvartalu 2023. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je ranije kazao da se zemlja time približava ispunjenju dugogodišnjeg sna, a to je da ima domaći automobilski brend. Karakas je istakao da je riječ o tehnološki naprednom vozilu čija će cijena biti poznata u februaru sljedeće godine.

“Togg će imati konkurentnu cijenu u svojoj klasi, što se odnosi i na vozila koja imaju motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Prednarudžbe će se primati od februara 2023.”, izjavio je novinarima u Toggovoj tvornici u regiji Bursa koja se nalazi na sjeverozapadu Turske.

Najavio je da će prvi primjerci na cesti biti od marta. Vozilo proizvodi konzorcij pet turskih kompanija, a koji je nazvan Inicijativa automobilske grupacije Turske (Togg). Partner im je Zajednica komora i robnih rezervi Turske.

Karakas je naglasio da je ovo projekat, investicija od 3,5 milijardi eura koja će se realizovati u sljedećih 15 godina. Od navedenog iznosa do kraja sljedeće godine bit će investirano 1,8 milijardi eura.

Osim terenca, Togg će do 2030. početi proizvoditi još četiri modela – limuzinu, hečbek, B-SUV i B-MPV. Cilj je da se u narednih osam godina proizvede milion vozila. Karakas je najavio da će 30.000 automobila do 2035. biti prodato turskim javnim institucijama i ustanovama.

Prema njegovim riječima, trenutni proizvodni kapacitet je 100.000 vozila godišnje te da se očekuje da će biti povećan na 175.000, što će biti puni proizvodni kapacitet. Time bi se broj radnika trebao povećati sa trenutnih 1.400 na 4.300.

Tvrdi se da je 51 posto dijelova proizvedeno u Turskoj te da je 75 posto dobavljača iz Turske. Kao još jedan cilj je istakao to da u sljedeće tri godine bude 61 posto dijelova domaće proizvodnje. Sljedeće godine trebalo bi biti isporučeno 20.000 automobila.

Togg je dizajnirala svjetski poznata italijanska dizajnerska kuća Pininfarina koja je, između ostalih, dizajnirala pojedine Ferrarijeve modele. Turski proizvođač ima ugovor sa još jednom svjetskom kompanijom, Farasisom za izgradnju tvornice baterija u Bursi. Togg će u Turskoj napraviti mrežu stanica za punjenje vozila, a mrežu će činiti više od 1.000 stanica, piše list Daily Sabah.

Izvor: Klix

Related posts