Kako će BiH reagirati ako EU ukine ljetno i zimsko računanje vremena

BiH će slijediti Evropsku uniju u vezi sa ukidanjem ljetnog i zimskog računanja vremena, izjavio je za Faktor ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Evropski parlament je donio odluku o prestanku korištenja ljetnog i zimskog vremena i da bi ova odluka postala pravosnažna potrebno je da je potvrdi i Evropska komisija.

– Kada smo donosili odluku o upotrebi ljetnog i zimskog računanja vremena uradili smo to u skladu sa evropskom praksom i direktivama EU. Kada Evropska komisija donese konačnu odluku o tome, i mi ćemo pokrenuti inicijativu o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena. To je potrebno učiniti iz više razloga, kao što je usklađivanje redova letenja aviona, redova vožnje u prevozu, u oblasti poslovanja i slično – kazao nam je Osmanović.

Prema riječima direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijada Džemića, odluku o prestanku primjene ljetnog i zimskog računanja vremena trebao bi donijeti Parlament BiH, u okviru izmjena Zakona o vremenu.

– Pretpostavljam da će se, ako budemo slijedili praksu EU, koristiti sadašnje odnosno zimsko računanje vremena, kada je podne u 12, a ne u 13 sati. Međutim, treba znati da i u EU postoje tri vremenske zone i to 0, +1 i +2, tako da se treba donijeti i odluka kojoj vremenskoj zoni ćemo se mi prikloniti – dodao je Džemić.

Trenutno se u BiH koristi takozvano srednjoevropsko vrijeme, odnosno pripadamo vremenskoj zoni +1 u odnosu na računanje vremena po Giničkom meridijanu.

Related posts