Kako bi spriječila pad nataliteta Španija imenovala “seks caricu” koja će podsticati ljude da prave bebe

Prema statistikama Španjolke bi voljele imati dvoje ili više djece, ali brojke iz 2015. godine daju drugačiju sliku. U Španiji je prošle godine prvi put prijavljen veći broj umrlih nego rođenih što je navelo vlasti da poduzmu određene akcije.

Pad nataliteta je prisutan u svim evropskim zemljama, a u razvijenom svijetu Španija ima jednu od najnižih stopa nataliteta. Žene između 18 i 49 godina u prosjeku imaju 1,3 dijete, što je ispod prosjeka Evropske unije od 1,58 djece.

Suočena s neizbježnom krizom stanovništva Vlada Španije imenovala je demografkinju Edelmiru Bareiru za “seks caricu”. Njen zadatak je izrada nacionalne strategije koja će uspostaviti demografsku ravnotežu koju će predstaviti premijeru Španije Marianu Rajoyu.

“Pad nataliteta pogoršava i druge ekonomske neravnoteže i ima jak utjecaj na socijalnu državu”, rekli su iz Ministarstva obrazovanja Španije za ABC.

Rafael Puyol, profesor Internacionalne biznis škole u Madridu, smatra da je problem što su ljudi preumorni nakon dugo vremena provedenog na poslu.

“Niko ne podstiče osnivanje porodice. A kada stigne dijete sve bude još gore”, rekao je Puyol.

Related posts