Kad vas monopolisti snabdijevaju: Zatezna kamata obavezna stavka na računu za struju

Na osnovu zateznih mjesečnih kamata javna komunalna preduzeća u Kantonu Sarajevo na godišnjem nivou od svojih potrošača uzmu na milione maraka.

U naplati zateznih kamata prednjači Elektroprivreda BiH, koja svojim mušterijama ne oprašta ni jedan dan zakašnjenja u plaćanju računa, a da im na to ne obračuna zateznu kamatu.

Koliko naplate u jednoj godini zeteznih kamata i kako naplate zateznu kamatu a da je račun plaćen na vrijeme iz Elektroprivrede BiH, još nisu odgovorili na ova pitanja iako je prošlo već deset dana.

Dok čekamo odgovore građani nam se svakodnevno žale i govore “ne može im niko ništa jer je Elektroprivreda monopolistička firma“.

Ima i nekoliko upornih građana, od desetina hiljada koje snabdijeva Elektroprivreda strujom, i stalno nam šalju dokaze o varanju u naplati zateznih kamata.

Jedan naš čitalac poslao nam je dva računa za struju i na oba je stajala zatezna kamata. U januaru mu je došao mjesečni račun na kojem je stajala zatezna kamata od 30 feninga.

– Nisam siguran je li prošlo 15 dana od kada mi je uručen račun. Nisam to ni provjeravao jer Elektroprivreda broji dane od očitanja električnog brojila, a tek nakon tri-četiri dana pošalje vam račun. To je prva prevara, a ja sam s nestrpljenjem čekao novi račun, jer sam prethondi platio prije roka previđenog za izmirenje obaveze i očekivao sam da mi neće ponovo biti zatezne kamate. Međutim, stiže mi novi račun i opet zatezna kamata od 30 feninga – ispričao nam je naš sagovornik.

Da ispravite ovu “nenamjernu” grešku Elektroprivrede ako im snagom glasa uz urgumente to dokažete, treba vam dva do tri dana. A i ko će gubiti svoje dragocijeno vrijeme i zbog tridesetak feninga izostajati s posla i visiti po šalterima i ubjeđivati se je ili nije u pravu?

Možda u Elektroprivredi na to i računaju? No, umjesto nagađanja sačekat ćemo obećani odgovor iz Eletroprivrede BiH.

faktor.ba

Related posts