Jusićev sramni potpis: Prvi bošnjački političar koji ne poštuje Ustavni sud BiH

Samo ako se utvrdi njegova odgovornost za kršenje zakona, zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić poručio je da će podnijeti ostavku.

Jusić ignoriše i zahtjev za njegovu smjenu koju je Vijeću ministara podnio predsjednik SBB Fahrudin Radončić, jer je Jusić kao kadar ove stranke imenovan na ministarsku poziciju, piše Patria.

Nevjerovatno je, a istovremeno krajnje politički drsko od Jusića što ne želi da odstupi sa pozicije iako je i sam svjestan da nije ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao praznika Dana RS.

To što je tek nakon upozorenja NATO štaba samo 12 sati prije postrojavanja Trećeg puka OS BiH u Banja Luci potpisao odluku da im je to zabranjeno, nije ama baš nikakvo opravdanje.

Niti je olakšavajuća okolnost čak ni istraga koja je pokrenuta u Ministarstvu odbrane BiH.

Bez obzira da li je potpis stavio po nalogu i odobrenju ministrice Marine Pendeš, Jusić je mogao i morao upozoriti Ivanića da on ne može potpisati odluku koja se odnosi i na 9. januar.

Da je to uradio, a potom mu Ivanić vratio ponovo zahtjev sa oba datuma, Jusić bi pokazao svoju i profesionalnu i moralnu stranu, a na prvom mjestu da je legalista koji poštuje Ustavni sud BiH i njegove odluke, te sam odmah podnio ostavku i prije stavljanja sramnog potpisa na spornu odluku.

Ovako, Jusić je prvi bošnjački političar koji je radio protivno Ustavu BiH i svjesno ignorisao odluku Ustavnog suda BiH.

Oficir izgubio politički kompas

Bivši oficir Armije BiH Sead Jusić ovih je dana izbio u prvi plan interesovanja bh. javnosti. Poznati krajiški borac protiv autonomije, te nekadašnji član SDA i SBB-a, vodeći se krutim oficirskim pravilima da sluša naredbe pretpostavljene ministrice Marine Pendeš, potpuno je izgubio politički kompas, piše Avaz.

Umjesto da se prije stavljanja potpisa u njeno ime i za potrebe Mladena Ivanića konsultovao sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, Jusić se odlučio da djeluje samostalno.

Time je upao u velike političke i moralne dubioze iz kojih ga teško može izvući retroaktivna pamet. Ta pamet je nastala nakon intervencije komadantice NATO snaga u BiH. Stoga djeluje principijelno podrška SBB-a da bošnjački član Predsjedništva provede istragu o tome šta se uistinu radilo u Ministarstvu odbrane BiH. Ali, treba utvrditi i šta se radilo unutar Predsjedništva BiH i kako je i u čije ime Ivanić pisao ministrici Pendeš.

Neovisno od svega, Jusićevo priznanje da nije našao shodnim da se konsultuje sa Bakirom Izetbegovićem ili „bilo kojim bošnjačkim političarem“, otvara dovoljno prostora da nekadašnji krajiški komandant, koji važi kao častan čovjek i penzionisani oficir, razmisli o svojoj ostavci.

U suprotnom, nije nerealno očekivati da SBB i poslovično strpljivi ali energični Radončić upute zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, kojeg Jusić također nije konsultovao, da u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara otpočne proceduru smjene zamjenika ministra odbrane čiji su potpisi i nesnalaženje ozbiljno i s razlogom uznemirili javnost.

Related posts