Jusić i Ružnić razgovarali o izgradnji školskih objekata

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona i Hadis Jusić, zastupnik u Skupštini USK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, na radnom sastanku, danas u Bihaću razgovarali su o prioritetnim potrebama za sanacijom, rekonstrukcijom i izgradnjom školskih objekata na području Kantona.

Zastupnik Jusić, na posljednoj sjednici Skupštine USK, pokrenuo je inicijativu kojom se traži da se u okviru budžeta za 2021. godinu iznađu sredstva za nastavak izgradnje školskih fiskulturnih sala u OŠ Gata i OŠ Brekovica. Naime, izgradnja ovih objekata započela je još 2010. godine u okviru projekta izgradnje školskih dvorana u pet najvećih bihaćkih prigradskih mjesnih zajednica: Gata, Izačić, Orašac, Brekovica i Jezero-Srbljani.

– U međuvremenu je samo fiskulturna sala u OŠ Orašac u potpunosti završena sredstvima obezbijeđenim kroz federalni budžet a iz istog izvora su obezbijeđena i nedostajuća sredstva za završetak fiskultume sale na Izačiću. Fiskulturne sale u mjestima Gata, Brekovica i Jezero su u različitim stepenima izgradnje, objekti su godinama nezaštićeni i propadaju. Kako je Vlada USK budžetom za ovu godinu planirala značajna sredstva za sanacije, rekonstrukcije i izgradnje školskih objekata tražio sam od Vlade USK da ove školske objekte stavi u prioritet jer nam je svima dužnost da štitimo imovinu koja je u vlasništvu USK-a, a školski objekti to svakako jesu, kazao je Jusić.

Premijer Ružnić istaknuo je da podržava inicijative koje su u interesu građana a izgradnja fiskulturnih objekata u prigradskim naseljima je od značaja kako za potrebe nastave tako i za rad sportskih i ostalih klubova u zajednici te će od resornog ministarstva zatražiti prioriteteno postupanje po inicijativi zastupnika Jusića.

Premijer Ružnić i zastupnik Jusić razgovarali su i potrebi reagovanja u obnovi područne škole u Spahićima, koja je potpuna neuvjetna za održavanja nastave. Posebno su se dotakli teme vezane za izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Bihaću i organizacije uvjeta za rad ove zdravstvene ustanove do izgradnje nove zgrade.

Izvor: Biscani.net/Cazin.net

Related posts