Jovanović: Republika Srpska je usamljena i izolovana

Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović je na službenoj stranici stranke objavio komentar povodom obilježavanja 9. januara, Dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

On je kazao da poruke koje su danas poslane iz Banje Luke ugrožavaju Srbe i Republiku Srpsku.

– Srbima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini je potrebna politika koja bi naišla na razumijevanje onih sa kojima su bili u najvećem nesporazumu, a to nije Beograd, već Sarajevo, Zagreb i međunarodna zajednica. Sve što prati Dan RS dodatno konfrontira srpski narod sa Bošnjacima i Hrvatima, umjesto da sa njima popravlja odnose kako bi od Bosne i Hercegovine nakon godina sukoba napokon bila stvorena funkcionalna država. RS i Srbi koji tamo žive će razlog za slavlje imati onda kada ih budu poštovali oni na koje su najupućeniji, a to su Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini,

– Poruke koje su danas poslate iz Banje Luke ugrožavaju Srbe i Republiku Srpsku i zbog toga je naša dužnost da pokažemo i snagu i pamet za politiku koja će preokrenuti hronično loše odnose u regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Cilj stavljanja u prvi plan obilježavanja Dana Republike Srpske jeste pokušaj da se sakrije činjenica da je Republika Srpska usamljena i izolovana, da prebrojava svoje neprijatelje, umjesto da stvara odnose prijateljstva i poštovanja, da nailazi na sve manje razumijevanje, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu i svijetu, da ekonomski posustaje i da su njeni građani ostali bez entuzijazma i nade u bolje sutra koja je potrebna ne samo Republici Sprskoj, već čitavoj Bosni i Hercegovini.

– Najnovije izjave Milorada Dodika predstavljaju najveću prijetnju i apsolutno su suprotstavljeni interesima Srbije. Kao što je, zloupotrebljavajući Srbiju i manipulišući nesrećama i Srba i Bošnjaka, organizovao referendum o Danu Republike Srpske koji nije donio ništa dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Republici Srpskoj, Milorad Dodik danas svojim nedopustivim izjavama o izlasku RS iz sastava BiH, zbog svojih ličnih interesa, otvoreno poziva na kršenje Dejtonskog sporazuma bez kojeg Republike Srpske ne bi bilo, i samim tim osuđuje srpski narod u Republici Srpskoj na nove sukobe i nova stradanja. Ni Srbiju, koja je kao potpisnik Dejtonskog sporazuma obavezna da čuva mir na prostorima bivše Jugoslavije, neće zaobići posljedice novih sukoba koje izaziva rukovodstvo Republike Srpske, i koji su danas svog najjačeg zagovornika imali u nacionalističkom ispadu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Nikolić ne misli na Republiku Srpsku, već samo o svojoj predsjedničkoj kampanji, i nije ga sramota da danas u Banja Luci slavi Dan Republike Srpske, uprkos tome što je ćutao o referendumu kada se o tom danu odlučivalo.

– Zato je od najveće važnosti da Vlada Srbije napravi politički iskorak koji će značiti raskid sa politikom guranja Srba u RS u nove sukobe, a da građanske demokratske snage u Srbiji budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike koja podrazumijeva pomirenje i konačno odustajanje od propalih politika devedesetih zbog kojih su milioni stradali, i zbog kojih i dan danas ljudi u regionu ne žive normalan život, već njegovu imitaciju, poručio je Jovanović.

Related posts