Johannes Hahn zvanično predao Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johannes Hahn danas je službeno predao Upitnik Evropske komisije (EK) bosanskohercegovačkim vlastima, a Upitnik je preuzeo predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Uručenje upitnika EK bio je preduslov BiH za stjecanje kandidatskog statusa za ulazak u EU. Upitnik sadrži 3.200 pitanja, a odgovori će pomoći da se procijeni možemo li postati potencijalni kandidati za članstvo u evropskoj zajednici.

Naša zemlja ima rok pola godine da odgovori na pitanja, a 15. februara smo podnijeli aplikaciju za članstvo u EU, što je i prihvaćeno. Riječ je o upitniku, odnosno dokumentu koji EU koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju, o čemu na kraju odlučuje Vijeće EU.

Johannes Hahn je nedavno, predstavljajući Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta Izvještaj o napretku zemalja regije, pozvao i BiH da dostavi svoje dokumente.

Ovaj upitnik ranije su ispunile i druge države. U slučaju Hrvatske upitnik je sadržavao 4.560, Makedonije 4.666, Albanije 2.280, Crne Gore 2.178 i Srbije 2.483 pitanja. Za Hrvatsku je rok dostavljanja odgovora bio tri mjeseca, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru četiri mjeseca i Srbiju dva mjeseca.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je uoči današnjeg dostavljanja EU upitnika izjavio kako je to veliki korak za našu zemlju, pogotovo za ovu godinu, i kako je potrebno da se nakon tri mjeseca održi sjednica na kojoj će se razmatrati šta je do tada učinjeno.

/klix.ba

Related posts