Jesu li Ukrajinci pronašli rusku slabu tačku?

Ruski građani već počinju osjećati posljedice ukrajinskih napada na skladišta nafte širem zemlje.

Cijene goriva u Rusiji porasle su od početka godine za oko deset posto, piše Telegraph.

Jedno takvo skladište nafte u regiji Kursk, koja graniči s Ukrajinom, napadnuto je u nedjelju rano ujutro, piše Jutarnji.

– Vatrogasne brigade i hitne službe rade na mjestu incidenta – rekao je u nedjelju ujutro Roman Starovoit, regionalni guverner regije Kursk.

Nije precizirao koje je skladište nafte pogođeno, niti kolike je površine.

Posljednji napad dio je ukrajinske strategije napada na naftna i plinska postrojenja širom Rusije, a Britansko ministarstvo odbrane tvrdi kako je Ukrajina time praktički prisilila Kremlj da zabrani izvoz goriva na šest mjeseci.

– Vjerovatno je da su zbog višestrukih napada dronova na rafinerije diljem Rusije njihovi kapaciteti osjetljivo smanjeni, navodi se u njihovom izvještaju.

Ruska zabrana izvoza goriva, uvedena 1. marta dolazi nakon slične tromjesečne zabrane izvoza. Stupila je snagu sredinom septembra, a Telegraph tvrdi kako su joj prethodile prijetnje poljoprivrednika prosvjednika, nakon kojih je Kremlj pod kontrolu stavio rast cijena goriva. Ako se pobuna ponovi, Putin bi se mogao naći u velikom problemu.

Nakon nekoliko napada bespilotnim letjelicama na naftna i plinska postrojenja, uključujući udar na glavnu infrastrukturu za izvoz hemikalija u blizini Sankt Petersburga i rafinerije na Crnom moru i središnjoj Rusiji, cijene goriva u Rusiji porasle su ove godine za 10 posto.

Kremlj je za rast cijena goriva okrivio fluktuacije na tržištu. Telegraph, pak, prenosi kako komentatori na ruskim regionalnim web portalima pišu o velikim troškovima radi cijena nafte i žale se da “to osjećaju u svojim novčanicima”. Dio analitičara nestašicu goriva povezuje i s učinkom zapadnih sankcija.

Vjeruje se kako su napadi bespilotnim letjelicama za Ruse došli u najgorem trenutku, budući da pokušavaju otkloniti kvarove rafinerije nafte u Nižnjem Novgorodu gdje se od početka sankcija rafiniralo pet posto ruskog goriva.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts