Japan se pridružio Njemačkoj u osudama Trumpa, prijeti trgovinski rat

Nakon što je američki predsjednik izjavio da Njemačka i Japan manipuliraju tržištima stranih valuta kako bi stvorili povoljnije uslove za trgovinu, japanski premijer se pridružio njemačkoj kancelarski Angeli Merkel u reakcijama i predvođenju protunapada, izvještava Independent.

Japanski premijer Shinzo Abe u obraćanju parlamentu je rekao da nije tačna izjava da Japan devalvira jen, te da će ako treba Trumpu objasniti monetarnu politiku. Ovu priliku će dobiti kada se sastane sa Trumpom u SAD-u iduće sedmice.

– Imajući u vidu Trumpovu spremnost da uđe u geopolitičke razmirice sa Kinom i drugim zemljama u korist svoje agende ‘Amerika prije svega’, počinje se nazirati ogroman sukob – izjavio je u telefonskom intervjuu Mark Leonard, direktor Evropskog vijeća za međunarodne odnose.

Kako navodi Independent, decenijske ekonomske veze sada su ugrožene. Znaci da će Sjedinjene Američke Države favorizirati bilateralne trgovinske sporazume umjesto multilateralnih, ponukali su svjetske lidere da definiraju vlastite crvene linije i osnuju nove saveze.

Related posts