Izuzimanjem određenih enzima može se poboljšati imunitet na tumore

Imunoterapija je jedan od ključnih pristupa u borbi protiv raka, usmjerena na jačanje sposobnosti vlastitog imunološkog sistema za borbu protiv tumora.

Naučnici iz Beča su uklanjanjem određenih enzima, koji utječu na aktivnost gena u ćelijama “čuvarima” imunološkog sistema, značajno poboljšali imunološki odgovor protiv tumora. Ovo saznanje otvorilo je put ka novim terapijskim strategijama u liječenju od raka.

Kancerogene ćelije su ćelije koje se ne razvijaju i ne dijele pravilno. S obzirom na to da su to ćelije koje je proizvelo samo tijelo, imunološki sistem ih ne prepoznaje i ne identificira kao prijetnju. Imunoterapije služe za identificiranje takvih ćelija i aktiviranje imunološkog sistema u njihovom suzbijanju.

Dendritske ćelije, “čuvari” ćelije u ljudskom organizmu otkrivaju prisutnost stranih tijela, poput virusa i bakterija, te pomažu u pokretanju imunološkog odgovora. One nastaju iz drugih, nezrelih ćelija i mogu formirati različite podgrupe kroz promjene u svojoj genskoj aktivnosti. Ove podgrupe ispunjavaju različite funkcije unutar imunološkog sistema.

Nije potpuno jasno kako specifične promjene u genetskim “prekidačima” utječu na ove procese. U istraživanju, koje su proveli naučnici Centra za istraživanje raka i Sveobuhvatnog centra za rak Medicinskog univerziteta u Beču kao i Opće bolnice u Beču (AKH), istraživači su inhibirali dva enzima koja kontrolišu ove genetske “prekidače” kako bi utvrdili kako to utječe na razvoj dendritskih ćelija.

Fokusirali su se na specifične enzime HDAC1 i HDAC2. Kroz analizu više podataka, otkrili su da je razvoj određenih podgrupa dendritskih ćelija bio poremećen zbog nedostatka enzima HDAC1. Ovo ukazuje na to da HDAC1 igra ključnu ulogu u njihovom nastanku.

Kada HDAC1 nedostaje, dendritske ćelije mijenjaju svoj imunološki odgovor, što poboljšava nadzor nad tumorima, dok uklanjanje enzima HDAC2 nije imalo značajan utjecaj na razvoj dendritskih ćelija.

Izvor: Klix.ba

Related posts