Izrael i Palestinci; Pomorski koridor do Gaze trebalo bi da bude otvoren za vikend, kažu iz Brisela

Šefica Evropske komisije je reklaje da bi prva isporuka pomoći mogla da isplovi sa Kipra ovog vikenda.

UN kažu da je četvrtina stanovništva Gaze na ivici gladi i da deca umiru od gladi.

Iako je najavljeno da bi isporuka humanitarne pomoći Gazi sa mora mogla da počne ovog vikenda, probni brod još nije isplovio sa Kipra.

U petak je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.najavila probnu isporuku sa Kipra, nakon što su Sjedinjene Američke Države rekle da će uspostaviti privremenu luku u Gazi.

Iz Ujedinjenih nacija je saopšteno da je četvrtina stanovništva Gaze, među kojom ima puno dece, na ivici gladi.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja pomorski koridor i pozvalo druge zemlje da mu se pridruže.

Portparol mnistarstva je rekao da će pomoć biti isporučena tek kada se urade bezbednosne provere „u skladu sa izraelskim standardima”.

Izrael negira da je ometao ulazak pomoći u Gazu i optužuje humanitarne organizacije da je nisu distribuirale.

Fon der Lajen je rekla da se Gaza „suočava sa humanitarnom katastrofom” i da će morski koridor omogućiti isporuku velikih količina dodatne pomoći.

Pilot pošiljka pomoći će doći u koordinaciji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekla je ona.

Bajden je u četvrtak rekao da će američka vojska izgraditi pristanište za transport zaliha sa brodova na moru do obale, ali su američki zvaničnici izjavili da će za postavljanje biti potrebno „nekoliko nedelja”.

Operacija za koju neće biti angažovane američke kopnene trupe omogućila bi velikim brodovima da dostave hranu, vodu, lekove i privremena skloništa.

Prve pošiljke bi stizale preko Kipra, gde će biti obavljene izraelske bezbednosne kontrole.

Bajden je kazao da će pristanište omogućiti „veliku razliku” u količini pomoći koja stiže do Gaze.

Dodao je da Izrael mora da „odradi svoj deo” tako što će dozvoliti da više pomoći uđe na teritoriju i „osigurati da humanitarni radnici ne budu uhvaćeni u unakrsnoj vatri”.

„Humanitarna pomoć ne može biti sekundarno razmatranje ili pregovarački instrument”, rekao je Bajden.

U zajedničkom saopštenju Evropske komisije, Kipra, SAD, Velike Britanije i UAE kaže se da bi upravljanje morskim koridorom bilo „složeno” i da će se nastaviti sa pritiskom na Izrael da proširi dostavu pomoći kopnom, otvarajući više ruta i dodatnih prelaza.

„Zaštita života civila je ključni element međunarodnog humanitarnog prava koji se mora poštovati”, navodi se u saopštenju.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je rekao da zapadne zemlje i dalje „pozivaju Izrael da pusti više kamiona u Gazu jer je to najbrži način da pomoć stigne onima kojima je potrebna.”

Kamioni sa humanitarnom pomoći ulaze na jug Gaze preko prelaza Rafa koji kontroliše Egipat i Kerem Šalom koji kontroliše Izrael.

Ali sever Gaze, koji je bio u centru pažnje prve faze izraelske kopnene ofanzive, poslednjih meseci je u velikoj meri odsečen od pomoći.

Procenjuje se da tamo živi oko 300.000 Palestinaca sa malo hrane ili čiste vode.

Prošle nedelje je više od 100 ljudi ubijeno dok su očjanički pokušavali da stignu do konvoja sa pomoći.

Palestinci kažu da su većinu ubili izraelski vojnici.

Izraelska vojska, koja je nadgledala isporuku pomoći, saopštila je da je većina poginula u stampedu.

SAD i druge države pokušale su da bace pomoć iz vazduha, ali humanitarne organizacije kažu da je taj metod poslednje sredstvo i da ne može da zadovolji sve veće potrebe.

Izraelska vojska pokrenula je vazdušnu i kopnenu ofanzivu u Gazi nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 253 su uzeta kao taoci.

Više od 30.800 ljudi je ubijeno u Gazi od tada, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts