Izgradnja džamije u Bihaću: Donacija ima toliko da su je džematlije prozvale ”nafaka džamija”

U bihaćkom prigradskom džematu Ribić-Orljani s oko 500 kuća, jednom od najaktivnijih u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bihać, niče prelijepa džamija s kupolom, koja, prema izvedbenom projektu, neodoljivo podsjeća na sarajevsku Alipašinu.

Oštećena u ratu

Mještani su se između nekoliko verzija projekta koje im je ponudio arhitekta Amir Ramić odlučili za buduću ljepoticu u klasičnom istanbulskom stilu.

– Kada je direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović vidio projekt naše džamije, kazao je „haman pa Alipašina“ – priča Mujo ef. Spahić, koji je na čelu ovog džemata već 31 godinu.

On podsjeća da je na ovom mjestu 1969. godine izgrađena džamija, ali je korištena polovna građa.

– Tokom rata ta džamija je granatirana, temelji su joj se „rastresli“, pa smo je 1996. godine malo obnovili. No, kako to nije pomoglo, 2000. građevinski odbor, sa sada dvojicom rahmetlija na čelu Sakibom Hadžićem i Atifom Dedićem, pokrenuo je pitanje izgradnje nove džamije na istom mjestu – nastavlja ef. Spahić.

Otad pa sve do ove godine trajala je „papirnata bitka“ s Općinom Bihać i Zavodom za zaštitu kulturnog naslijeđa Unsko-sanskog kantona. U jednom trenutku Zavod je tražio nemoguće – izmještanje ceste koja je presjekla vakufsku parcelu na kojoj je džamija, a koja postoji 60 godina, ali mještani nisu odustajali. Išlo se i do Sarajeva.

– Predstavnici komisije Centra za arhitekturu pri Rijasetu IZBiH kazali su da nikada nisu bili u lošijoj džamiji te da je neophodno da se ona sruši i izgradi nova. To je bilo presudno – podsjeća ef. Spahić.

U februaru 2017. konačno su dobili građevinsku dozvolu, završen je tender i ostale procedure. Džematlije su platile i projekt rušenja stare džamije koji je tražen od općinske administracije, a lokalna firma „Sani boy“ besplatno ju je srušila i uklonila ruševine. Gradnja je mogla početi. Vrijedne džematlije odmah su firmi „Alivuk“ uplatile 100.000 KM, sakupljene ranije od donacija, a onda su krenule nove donacije.

Kupili materijal

– Jedan naš džematlija je uzeo na sebe da sa svojim radnicima ugradi električne instalacije, Ekrem Alibegović je kupio materijal za grijanje i vodu, koje će ugraditi Sakib Remić, Muharem Trešnjić će od sebe ugraditi kompletnu stolariju. Djeca rahmetli Sakiba Hadžića Suad i Amir uradit će minber i mihrab i ulazna vrata džamije. Predsjednik Građevinskog odbora Mirsad Komić u šali je rekao da bi najbolje bilo da našu ljepoticu nazovemo ”nafaka džamija” – priča ef. Spahić.

Munara visoka 27 metara

Džamija u džematu Ribić-Orljani trebala bi biti svečano otvorena narednog ljeta, a ukupna vrijednost cijelog projekta kreće se između 350.000 i 400.000 KM. Bihaćka Alipašina ili ”nafaka džamija” dimenzija je 13×9 metara, a munara, visoka 27 metara, sužava se prema vrhu i kod šerefeta je široka tek 80 centimetara.

Džamija iz 1592. godine

Turski tefteri i stare gruntovne knjige potvrđuju da je na istom lokalitetu podignuta jedna od prvih džamija nakon osmanskih osvajanja 1592. godine. To govori i o starosti ovog džemata. Džamija je bila izgrađena od bihacita, zidova debljih od metar, i imala je drvenu munaru.

Related posts