Izetbegović: U ratu smo očuvali cjelovitu BiH, a naša viteška vojska nije uprljala obraz

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetio je danas Travnik, gdje se održavaju 19. tradicionalni susreti Zlatnih ljiljana Federacije BiH.

Izetbegović je izjavio da sebičnost i politikanstva koče razvoj BiH i njen evropski put, naglašavajući da probleme stvaraju oni koji se bore za vlast, a ne za BiH i njene narode.

– BiH ide prema Evropi, ali veoma sporo. Moramo shvatiti realnosti naše zemlje koja je drugačija od svih zemelja u regiji, a vjerojatno i u svijetu. Četiri ili pet koalicionih partnera odlučuju o kretanju BiH u bilo kojem smjeru i svaki od tih partnera može da je zaustavi, a to gledamo ovih dana kad je u pitanju zakon o akcizama, koji je nezamjenjiv. Nema boljeg načina da se Federacija BiH pretvori u veliko gradilište, ali evo vidimo da nas sebičnosti koče – kazao je Izetebegović novinarima u Travniku.

Ocjenjuje da se, unatoč problemima, BiH kreće naprijed, te postoje pomaci na putu ka članstvu u EU i NATO-u, kao i u ekonomskom oporavku zemlje.

– Ipak, sve treba ići brže i bolje, samo treba više pameti i sloge, a manje politikanstva, pa mladi više neće odlaziti iz ove zemlje. Primjer je ovaj zakon o akcizama. Možemo na sve strane da gradimo, da napravimo ovu zemlju kao što su i druge evropske zemlje i onda to neko koči radi nekih politikantskih razloga ili izbora koji će biti tek za 18 mjeseci. Treba nam više mudrosti, odgovornosti i zrelosti – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je danas čestitao borcima 9. maj, Dan Zlatnih ljiljana, poručujući da BiH ne bi bilo bez njenih heroja.

Otpor koji se ne slama

– Prošlo je 25 godina od proglašenja nezavisnosti BiH i početka brutalne agresije na našu zemlju. Dvadeset pet godina branimo i unapređujemo BiH, gradimo novi život, budućnost i napredak u slobodi, ponosni na borbu koju smo vodili – rekao je na početku 19. tradicionalnih susreta Zlatnih ljiljana Federacije BiH.

– U svim tim godinama, s ponosom se neminovno miješa i tuga, zbog onih koji više nisu sa nama, onih koji su platili najskuplju cijenu za slobodu. Ne odričemo se ni tuge ni ponosa. Ne odričemo se ni borbe koja još traje, borbe za istinu o stradanju, istinu o otporu, borbe za pravdu. Oni koji s tom borbom kalkulišu i trguju, unaprijed su je izgubili. Jer naša borba počiva na hrabrosti onih koji nisu pravili kalkulacije i čekali pravi trenutak – kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, naša borba počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života, suprotstaviti se brojčano i materijalno daleko nadmoćnijoj, organizacijski superiornoj sili agresora. Samo takva odlučnost, odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost, može uroditi plodom. Takav otpor se ne može slomiti.

– Ni kad smo bili napadnuti s dvije strane, ni kad smo bili zbijeni u opkoljene enklave, ni kad su neprijatelji ove države i ovog naroda bili uvjereni da je slamanje našeg otpora pitanje vremena, nismo odustajali. Borci Armije BiH pružili su žilav i neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike taj otpor je trajao i jačao. Armija RBiH je 1995. izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Odbranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti ni obnove ni izgradnje. Mi ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama – rekao je Izetbegović.

Naši borci se nisu svetili, nisu palili sela, ubijali civile…

Ističe da “sjećanje nam, kaže, daje snagu da se odupremo svim pritiscima. Daje nam prijeko potrebnu snagu da pružimo ruku i onima protiv kojih smo se borili. Godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi”.

– Mi nikada nećemo zaboraviti ciljeve za koje smo se borili. Pamtit ćemo i dobro i zlo, ono vrijeme najtežeg iskušenja Bosne i Hercegovine, ono herojstvo najboljih bh. sinova u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, naše šehide i naše poginule borce. Predsjedništvo Republike BiH i narod organizovan u jedinice Armije Republike BiH ostvarili su historijski cilj – odbranili su i očuvali cjelovitu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. U tome smo uspjeli uz ogromne žrtve, a naša viteška vojska nije uprljala obraz – rekao je.

Izetbegović naglašava da “naši borci se nisu svetili, nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile ni rušili bogomolje”. Taj moralni kapital mjera je naše duhovne snage, osnov je i temelj našeg zalaganja za pomirenje, za reintegraciju zemlje.

– U tome je suština našeg antifašizma – u spremnosti da prevaziđemo svaku podjelu, i pružimo ruku mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, spremnosti da bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradimo sretniju budućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti. Spremni smo graditi, i u miru čuvati svoju državu, svoj identitet, čast i dostojanstvo. Čuvat ćemo taj mir koji je plaćen najskupljom cijenom, životima i krvlju najboljih sinova i kćeri ove zemlje. Bit ćemo uvijek budni i na oprezu – kazao je član Predsjedništva.

Bosna i Hercegovina je zemlja boraca, proslavljenih ratnika

Dodao je da “nikome nećemo dopustiti da nas uspavljuje i uljuljkuje lažima i zaboravom”.

– Jednako tako, čuvat ćemo i tradiciju otvorenosti, zajedništva i tolerancije koju baštinimo, gradeći na osnovama istine, pravde i uzajamnog poštovanja dobrosusjedske odnose, unutarnje integracije BiH i integraciju BiH u Evropsku uniju kojoj našom kulturom i historijom težimo i pripadamo. Odlučno i snažno gradit ćemo budućnost, boriti se protiv podjela, čuvati i razvijati tekovine naše borbe i uspomenu na žrtve koje smo u toj borbi podnijeli – istaknuo je.

Naveo je da je Bosna i Hercegovina zemlja boraca, proslavljenih ratnika. Tako je to već stoljećima.

– Zapamtili su nas i respektovali i prijatelji i neprijatelji. Naši pretci su rasijali kosti diljem Evrope i Azije ratujući za različite države i imperije. Nikad više nećemo ratovati ni za koga osim za svoj narod i za svoju domovinu. I nikad više Bosnom i Hercegovinom neće vladati niko osim Bosanaca i Hercegovaca, i niodakle osim iz Bosne i Hercegovine. U to ime, cijenjeni borci – Zlatni ljiljani, dragi prijatelji, građani Bosne i Hercegovine! Čestitam vam Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom! Neka je rahmet na sve plemenite bosanske šehide, i nek je vječno sjećanje na poginule borce našeg odbrambenog rata! Neka živi Bosna i Hercegovina – naša jedina domovina – poručio je Izetbegović.

Related posts