Izbacite sva pića osim vode: Rezultatom ćete biti itekako zadovoljni

Nismo ni svjesni da čak trećinu dnevnih kalorija u tijelo unosimo u tekućem obliku – od kave i mliječnih napitaka do sokova i alkohola. Razmislite – šta se događa u organizmu ako se na mjesec dana odreknemo takvih pića i okrenemo samo vodi, te eventualno nezašećerenom čaju?

Rezultati su zapanjujući, tvrdi istraživač Chris Bailey, koji je sebe podvrgnuo tom eksperimentu.

U njemu je potvrdio dobrobiti vode, kao najprirodnijeg pića koje naše tijelo treba.

Ovo su efekti na organizam koje je dokazao:

1. Konzumira se manje kalorija

Šoljica zašećerenog čaja sadrži oko 150 kalorija, dok velika kafa s mlijekom i šećerom ima oko 250 kalorija, dok pola litre soka ima oko 300 kalorija. Bailey je zapisivanjem kalorija – drugo ništa nije mijenjao u svojoj prehrani osim pića – otkrio kako je unos dnevnih kalorija smanjio za oko petinu, zavisno o danu. Na kraju eksperimenta smršavio je dva kilograma, bez ikakvog napora.

2. Obuzdavanje apetita

Bailey je zabilježio kako je njegov apetit bio znatno kontroliraniji dok je pio samo vodu. To može zahvaliti povoljnom djelovanju vode koja izaziva osjećaj veće sitosti. Također, razni sokovi, kafe i alkoholni napici imaju velike razine šećera, koje izazivaju podizanje razine šećera u krvi, a potom i naglog njegovog pada, što pak rezultira pojačanim osjećajem gladi. Ako ih ne unosimo, te napadajuće gladi nema.

3. Mozak radi bolje

Voda čini od oko 75 do 85 posto mozga, a za njegov rad najvažnije je da je tijelo dovoljno hidratizirano. U suprotnom se javljaju glavobolje, pad koncentracije i umor, a Bailey je zabilježio znatno manje razine glavobolje i umora u tih mjesec dana.

4. Dobrobiti za novčanik

Čak i ako ne koristite vodu iz slavine, već pijete isključivo kupovnu vodu, i dalje ćete proći jeftinije nego s drugim pićima.

5. Redovna probava

Ako nakon buđenja popijete čašu vode, time ćete zapaliti “motore” tijela. Istraživanja su pokazala da pijenje 500 ml vode ujutro povećava metaboličku stopu za 30 posto kod muškaraca i žena. To doprinosi razbuđivanju, većoj potrošnji kalorija, bržoj probavi…

6. Čisti kožu

Iako zvuči kao urbani mit, dokazano je kako je voda najbolje piće za čišći ten. Kako jetra i bubrezi izbacuju višak toksina iz tijela, ako im damo odmora od filtiranja kafe, alkohola i šećera te ih “natočimo” samo vodom, stanice postaju bolje opskrbljene kisikom, a koža se čisti.

Bailey, koji inače nema problema s nečistom kožom na licu, ali ima s prištićima na leđima, primijetio je kako su mu se leđa značajno očistila tokom tih mjesec dana.

Related posts