Iz kantonalnog zavoda mole građane: Nemamo seruma, “bježite” od zmija

Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ujeda, iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona pozvali su građane na pojačan oprez kako ih zmija ne bi ugrizla.

Kako je za Fenu kazala direktorica spomenutog zavoda dr. Diana Mamić, za serum protiv zmijskog otrova za sezonu 2017. su još prije tri mjeseca izvršili narudžbu kod ovlaštenog farmaceutskog distributera i osigurali sredstva za kupovinu.

– Imali smo obećanje da će serumi biti na vrijeme dostavljeni Zavodu za javno zdravstvo Livanjskog kantona, a time i u domove zdravlja, jer je prošlogodišnjim serumima sa 31. majem istekao rok trajanja – kazala je Mamić.

Ona tvrdi da isporuka još nije izvršena s tim da im je dato objašnjenje da je serum uvezen iz inostranstva te mora proći provjeru kvalitete kao i dobijanje adekvatnog rješenje od strane Agencije za sigurnost lijekova da bi se mogao distribuirati u zdravstvene ustanove.

– Svakodnevno smo u kontaktu sa dobavljačem, očekujemo rješenje, ali smo zbog isteka roka seruma koji imamo morali dati saopćenje o mjerama opreza stanovništva našeg kantona jer nam ne preostaje ništa drugo – poručila je Mamić.

Related posts