Italija pred "drugom fazom" borbe protiv COVID-19: Ostaje distanciranje i maske, ukidaju se neke restrikcije

Italija je objavila planove za ukidanje restriktivnih mjera nakon što je u nedjelju ova virusom uništena zemlja zabilježila najmanju dnevnu smrtnost u više od dvije sedmice.

Rim je zabilježio još 525 smrtnih slučajeva, što je ukupno 15.887 – najviše od svih zemalja na svijetu. Međutim, to je najniži dnevni rast još od 427 registrirana slučaja od 19. marta. Broj osoba na intenzivnoj njezi (3.977) smanjio se za 17 od petka, a broj slučajeva porastao je na 128.948 od subotnjih 124.632, što je manji rast u odnosu na dan prije.

Ranije u nedjelju ministar zdravstva Roberto Speranza izložio je planove za šire testiranje i jačanje zdravstvene usluge kao dio paketa mjera namijenjenih “labavljenju” restriktivnih mjera koje su uvedene 9. marta.

Vlada se također suočava sa ekonomskim posljedicama, uzrokovanim naglim zaustavljanjem poslovanja širom države.

Speranza je rekao da je izdao zabilješku u kojoj je iznio pet načela oko kojih je Rim planirao upravljanje takozvanom “drugom fazom” vanrednog stanja, kada će se početi ukidati ograničenja, ali prije potpunog povratka u normalne uvjete.

Rekao je da će društveno distanciranje morati ostati, uz širu upotrebu pojedinih uređaja za zaštitu, kao što su maske za lice, dok će lokalni zdravstveni sistemi biti ojačani kako bi se omogućio brži i učinkovitiji tretman sumnjivih slučajeva COVID-19.

Testiranje i “traženje kontakata” trebalo bi se proširiti, uključujući upotrebu pametnih aplikacija i drugih oblika digitalne tehnologije, dok bi bila uspostavljena mreža bolnica namijenjena isključivo liječenju pacijenata s COVID-19.

– Dok se cjepivo ne distribuira, ne možemo isključiti novi val virusa. Predstoje teški mjeseci. Naš je zadatak stvoriti uvjete za život s virusom. Nacionalno zatvaranje, strogo ograničavajući kretanje ljudi i zamrzavanje svih nebitnih ekonomskih aktivnosti, službeno će trajati najmanje do 13. aprila, ali očekuje se da će se produžiti. Ako ne budemo strogi, riskiramo odbaciti sav trud koji smo uložili – rekao je Speranza.

Izvor: Faktor.ba

Related posts