Italija daje 500.000, Austrija milion eura za rješavanje migrantske krize u BiH

– Italija će dodijeliti 500.000 eura radi rješavanja pitanja migrantske krize, saopšteno je iz Ambasade Italije u BiH. Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova osiguralo je milion eura.

SARAJEVO, 30. decembra – Iz Ambasade navode da Italija pomno prati situaciju u BiH nakon zatvaranja kampa “Lipa”, te ističu da je zabrinjavajuće humanitarno stanje migranata i tražilaca azila koji su trenutno bez smještaja i bez mogućnosti zadovoljenja osnovnih potreba.

“U tu svrhu, Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije odlučilo je da dodijeli 500.000 eura Crvenom krstu, koji djeluje na terenu i zatražilo je od Evropske komisije da preduzme mjere za ublažavanje patnji ovih ljudi”, dodaje se u saopštenju.

Italija, kako se navodi, poziva vlasti BiH da hitno nađu rješenje koje može omogućiti potrebnu pomoć migrantima i azilantima, posebno uzimajući u obzir trenutne klimatske prilike i poteškoće povezane sa pandemijom Covida 19.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je informaciju da je za rješavanje migrantske krize u našoj zemlji osiguralo milion eura.

 Situacija je postala izuzetno problematična u posljednjih nekoliko sedmica, dodaju.
 

“Zbog zimskih uvjeta, želimo brzo dati svoj doprinos poboljšanju životnih uvjeta na lokacijama gdje borave migranti”, napisali su.

Izvor: RTVUSK

Related posts