Inspektori firmama u FBiH izrekli kazne u iznosu od 5,8 miliona KM

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da se inspekcijski nadzori u okviru sprečavanja sive ekonomije i rada nacrno provode u koordinaciji s Poreznom upravom FBiH, te je konstatovano da su ove aktivnosti doprinijele povećavanju broja legalno zaposlenih i na toj osnovi rasta doprinosa za PIO, zdravstvo i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) od početka ove godine vrši pojačane inspekcijske nadzore s posebnim akcentom na suzbijanju sive ekonomije i rada nacrno.

– Od 13. aprila do 11. decembra ove godine u pogledu vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u unutrašnjoj kontroli na teritoriji Federacije BiH izvršeno je 11.569 inspekcijskih nadzora i 199 kontrolnih nadzora, a izdato je 4.645 prekršajnih naloga u iznosu od 5.891.292 KM – kazao je Ajdinović na konferenciji za novinare u sjedištu FUZIP-a .

Dodao je da je naplaćeno 2.628.793 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno 1.089 upravnih mjera, izdato 807 rješenja o otklanjanju nedostataka te izrečene 282 mjera privremene zabrane rada.

Također, od 3.692 kontrolirana privredna subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da 13 subjekata nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, 863 subjekta nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodatu robu i izvršene usluge, a od 8.291 kontrolisanih radnika, zatečeno je 735 radnika nacrno.

Rezultati iz pojačanih inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH, kako je kazao Ajdinović, bit će razmotreni na današnjem sastanku s direktorima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove koji predstavlja samo jedan u nizu njihovih sastanaka u toku ove godine, a sve radi zajedničkog efikasnijeg rada.

/fena

Related posts