Igre bez granica: Koliko dugo ćemo čekati izručenje Sanjina Sefića?

Apelaciono vijeće Višeg suda u Novom Sadu još nije donijelo odluku o eventualnom izručenju Sanjina Sefića pravosuđu BiH, nakon što se njegov branilac Dejan Koprić žalio na prvostepenu odluku Suda od 4. novembra, u kojoj je tad navedeno da su ispunjene pretpostavke da Sefić bude izručen.

– Spis je proslijeđen Apelacionom vijeću i očekuje se da bude zakazana sjednica na kojoj će biti razmatrana žalba branioca. Ukoliko odluka bude pozitivna, predmet će biti proslijeđen ministru pravde na konačnu odluku – kazala je za Faktor glasnogovornica novosadskog Višeg suda Ivana Karapandžić.

Kako što smo već pisali, čak i nakon što ministar donese odluku, potrebno je ispoštovati potrebne procedure, tako da su sve prilike da Sefić neće u skorije vrijeme biti izručen našoj zemlji. Prema srbijanskom zakonu, podsjećamo, ekstradicioni pritvor može potrajati i do godinu dana.

Sanjin Sefić se sumnjiči da je automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu 10. oktobra uvečer usmrtio dvije studentice, nakon čega je pobjegao u Srbiju, gdje je uhapšen.

Zamolnica BIH za izručenje Sefića proslijeđena je Srbiji sredinom oktobra. Sefić je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, priveden Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca.

faktor.ba

Related posts