Hoće li i Krajišnici vozom se voziti: Prema najavam do proljeća prvi talgo voz Bihać – Sarajevo

Premijer USK-a Husein Rošić danas se je susreo sa generalnim direktorom Željeznica Federacije BIH Enisom Džafićem. Tema sastanka bilo je pokretanje talgo voza na relaciji Sarajevo – Bihać. Iako je već bilo sličnih pokušaja na realizaciji ovoga projekta konkretno do danas nista nije učinjeno. Prema svemu sudeći ova priča bi naredne godine mogla imati i svoju realizaciji, odnosno u prvoj polovini 2018. godine voz bi trebao krenuti.

Povezanost između glavnog grada BiH i Bihaća, odnosno Krajine sa ostatkom naše zemlje, je dugogodišnji problem kojeg se pokušava riješiti na svim nivoima vlasti. Uglavnom je to bilo na pokušajima i obećanjima od izbora do izbora. Prema danas rečenom na sastanku generalnog direktora Željeznica Federacije i premijera USK slika bi se mogla značajno promjeniti kada je saobraćajna povezanost u pitanju. Direktor Federacije Enis Džafić glavninu stvari na realizaciji ovoga projekta već je usaglasio i dogovorio prije svega sa željeznicama manjeg bh. entiteta, preostaju još samo detalji na elektrifikaciji pruge od Bosanskog Novog do Bihaća.

Željeznice Federacije uglavnom ovaj projekt će u potpunosti realizirati vlastitim sredstvima, podršku očekuju prije svega od lokalne zajednice, ali i Vlade USK-a, na polju sigurnosti odnosno obezbjeđenja sredstava za obezbjeđenje pružnih prelaza. Prvi talgo voz na relaciji Sarajevo – Bihać trebao bi krenuti u prvoj polovini 2018. nakon što se završe radovi, na elektrifikaciji i izgradnji perona, Srbljani, Kozarac, Blatna. Prvi radovi na pomenutom trebalo bi krenuti već polovinom narednog mjeseca.

Related posts