HISTERIJA: Naslovnice srpskih medija huškaju na rat s Kosovom

NAKON što su se srpski premijer Aleksandar Vučić, srpski predsjednik Tomislav Nikolić, kosovski premijer Isa Mustafa i kosovski predsjednik Hashim Thaci našli na razgovorima u Bruxellesu; čini se da se stanje na relaciji Beograd-Priština, samo pogoršalo.

Nakon drugog kruga razgovora, koji, prema navodima medija, nisu dali rezultata, srpski državni dužnosnici sazvali su niz hitnih sastanaka.

Rastu strahovanja

Primjerice, njemački radio Deutsche Welle, pozivajući se na neimenovane izvore, prenio je da je sastanak “u potpunosti propao”. Kao da to nije dovoljno, beogradski elektronički mediji navode kako “rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na sjeveru Kosova”.

Na sve to, reagirala je i Europska unija, koja je pozvala Beograd i Prištinu da smire tenzije i pridržavaju se dogovora o izbjegavanju zapaljivih izjava i retorike kako bi se usredotočili na posao koji je pred njima.

Čini se da europski apeli ne djeluju na neke srpske medije koji, zapaljivim izjavama i neutemeljenim naslovnicama, praktički huškaju na rat između Srbije i Kosova.

Kontroverzne naslovnice

Kurir, primjerice, upozorava da Albanci spremaju rat. Novosti poručuju kako kosovski premijer Thaci zbog potpornog zida želi zaratiti. Na naslovnici Informera piše kako Putin upozorava na koordinirani napad na Republiku Srpsku i sjever Kosova. Srpski Telegraf tvrdi da Kosovo sprema rat i poručuje im da ih čeka 20,000 Srba.

Nije potrebno napominjati kakvo ovakve neobjektivne, neoprezne i neodgovorne naslovnice pojedinih medija nimalo ne pomažu stabilizaciji poljuljanih odnosa Srbije i Kosova, dok Europska unija uporna upozorava na ovakve stvari.

index.hr

Related posts