Hiljade Europljana bježe iz popularne turističke destinacije, ova zemlja sprema se za krvavi rat

Nakon što su propali posljednji diplomatski pokušaji da se predsjednika Gambije Jahya Jammeha privoli da prizna izborni poraz i odstupi, vojska Senegala najavila je da će prijeći granicu i intervenirati.

Pukovnik Abdou Ndiaye poručio je da će vojska ući u Gambiju ako Jammeh ne pristane na mirni prijenos vlasti do roka koji istječe u ponoć. “Spremni smo. Ako se političko rješenje ne pronađe, mi ćemo se uključiti.”

Regionalnu snagu koja se sprema na invaziju čine vojnici iz Senegala, Gane, Toga, Malija i Nigerije, pod patronatom Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), koja je pozvala Jammeha da odstupi.

Predsjednik ne želi priznati izborni poraz

Jammeh, koji vlada Gambijom već 22 godine, prvo je nakon izbora u prosincu čestitao oporbenom kandidatu Adami Burrowu na pobjedi. No uskoro nakon toga, predomislio se i objavio da neće odstupiti s funkcije, pokušavajući iskoristiti parlamentarne i sudske procedure kako bi produžio svoju vlast.

Većina ministara Jammehove vlade već je dala ostavku i napustila zemlju. U posljednjem diplomatskom pokušaju razrješenja političke krize, predsjednik Mauritanije Mohamed Abdul Aziz doletio je u Gambiju, ali nije uspio nagovoriti Jammeha da odstupi i napusti zemlju.- piše index.hr

Related posts