Heroji nikada neće biti zaboravljeni: Obilježena godišnjica Bitke na Prehulji

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom spomen obilježju ispred Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu i na mezar pukovnika Armije RBiH Refika Tufe, tradicionalnim pohodom na Prehulju iz Tarčina, Trznja i Raštelice danas je obilježena 26. godišnjica “Bitke na Prehulji”.

Cvijeće su položili predstavnici boračkih udruženja s područja općine Hadžići, te ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, koji je obišao i pet šehidskih porodica iz Trznja.

Trzanj je dao deset šehida, od čega su četvorica nosioci priznanja “Zlatna policijska značka” i “Zlatni ljiljan”.

Fišo je tokom obilaska mezarja na kojem je ukupan pukovnik Refik Tufo istakao potrebu uređenja puta do tog mezarja, te pozvao nadležne organe da zajednički saniraju ovaj neuslovni put, saopćeno je iz kabineta ministra.

U razgovoru sa porodicama šehida i poginulih boraca naglasio je da heroji nikada neće biti zaboravljeni, te da svi trebaju raditi na tome da se članovi ovih porodica adekvatno zbrinu i zaposle.

Ovi slobodni prostori, koji pripadaju dijelom općinama Konjic i Hadžići, bili su jedini prolaz ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na herojske dane odbrane Prehulje, uloga slobodnog prostora Tarčina i Pazarića u odbrani Općine Hadžići, sjećanje na šehide, poginule borce, heroje rata, RVI, sjećanje na teške dane progona Hadžićana iz njihovih domova kao i promoviranje i veličanje odbrambeno-oslobodilačkog rata i ove godine bili su razlozi za održavanje ove manifestacije.

Related posts