Haos u Skupštini USK na rubu incidenta: Maršal poručio premijeru- milione ste dali da kupite 6 zastupnika, a sad optužujete opoziciju…

Danas je sjednica Skupštine USK u Bihaću na kojoj se raspravlja o usvajanju budžeta USK.

Kako je prethodilo ovoj sjednici mnoge kategorije i budžetsko korisnici očekuju rješavanje ove situacije da bi mogli dobiti svoje plate.

Vlast koju predvodi A-sda/ Nes i Sdp kroji budžet i rasporede po svojim željama, ali podršku za usvajanje istog traže od opozicije, jer nemaju svoju parlamentarnu većinu.

Razlog je to bio i današnje oštre rasprave u kojoj je zastupnik Ekrem Prošić Maršal, teško optužio premijera USK Mustafu Ružnića za ovo stanje u koje je doveo kanton.

“Ti si preuzeo odgovornost Ružniću i bićeš glavni krivac. Vi ste iskupili ljude ovdje, dali ste im pozicije, a sad kriviš opoziciju što nema budžeta. Tri godine nemate većinu ovdje, sram vas bilo.

Kupili ste 6 zastupnika, milione ste potrošili kupujući ljude da bi opstali na pozicijama, teško je optužio zastupnik Prošić premijera USK.

Još nema reakcije i odgovora sa druge strane. Kako će završiti ova sjednica saznaćemo uskoro, a podsjećamo da je budžet za prošlu godinu pod sličnim scenarijem usvajan, da je prevaga bila ruka zastupnice SDA iz Bosanskog Petrovca. Nakon toga ista je isključena iz stranke, da bi se ubrzo ponovo vratila pod okrilje stare stranke.

Biće posebno zanimljivo da se i nadležne institucije uključe u ispitivanje ‘kupovine zastupnika’ i trošenja miliona, kako je javno istakao danas Prošić.

Javnost posebno špekuliše da se ova trgovina odnosi na zastupnike Bunića, Murića, Ildu Alibegović i posebno na Nisveta Jusića koji je u ovom mandatu zaposlio brata u Šume USK, brata imenovao u UO u Lječilište Gata, muža od rodice u Službu za zapošljavanje, za sebe, sa pozicije zastupnika, se ‘izborio’ za zamjenika predsjedavajućeg i profesionalnu platu među najvišim u institucijama u USK… Dok hiljade ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem, mnogi od njih bježe iz ove zemlje, ovi primjeri ovakvih narodnih zastupnika su za svaku osudu.

Sve je ovo kulminiralo teškim stanjem, koje prijeti da eskalira u sukobe u Skupštini i USK, jer ovakvi potezi jasno pokazuju da su takvim predstavnicima najvažnija imenovanja i uzimanje iz budžeta, za njih i članove njihovih porodica.

IZVOR: KRAJINA.BA

Related posts